Brčko

Brčko: Usvajanje nove Strategije za mlade najdalje do kraja godine

Usvajanje nove Strategije za mlade Brčko distrikta za period 2021-2025. godina, očekuje se u naredna dva mjeseca, a najdalje do kraja ove ove godine, potvrđeno nam je iz Pododjela za podršku mjesnim zajednicama i nevladinim organizacijama, koje je nosilac ove aktivnosti.

Viši stručni saradnik za Omladinski centar u ovom pododjelu Srđan Kisić, istakao je da je osnovni cilj ove strategije unapređenje položaja mladih, kao i doprinos smanjenju trenda odlaska mladih u druge lokalne zajednice i inostranstvo.

„Sredinom prošle godine formirana je radna grupa, te je izvršena nabavka usluga istraživanja o položaju mladih Brčko distrikta kao temeljnog okvira za strategiju. Iz toga je proizašao dokument, Analiza rezultata istraživanja potrebe i problema mladih Brčko distrikta BiH. To je jedan dio strategije, a u drugom dijelu će radna grupa dati svoj doprinos u popunjavanju matrica, koje podrazumijevaju statističke i generalne podatke o tome koliko naša lokalna zajednica ustvari radi za mlade u Distriktu. Kad se obuhvate analaza i matrice pristupa se izradi same strategije i njenom usvajanju od strane vlade i skupštine“, pojasnio je Kisić.

Prema njegovim riječima, najoptimitističnije razmišljanje je da bi se strategija mogla usvojiti u naredna dva mjeseca, ako se svi zaista potrude, od članova radne grupe do predstavnika odjeljenja i institucija.

Kisić je ovom prilikom podsjetio da je Odjel za stručne i administrativne poslove nosilac i aktivnosti izrade novog Zakona o udruženjima i fondacijama, čiji je nacrt u prvom čitanju Skupština Brčko distrikta usvojila krajem jula.

„Uz taj zakon usvojen je i komplementarni Zakon o inspekcijama koji podrazumijeva uvođenje novog inspektora za udruženja i fondacije“, kazao je Kisić, naglasivši da je donesena i Odluka o održavanju Javne rasprave između dva čitanja, a koja će biti održana u velikoj sali skupštine 3. septembra u 12 sati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button