Brčko

Brčko: Usvojen Program mjera za pomoć gospodarskim subjektima

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj 129. izvanrednoj sjednici usvojila je Program mjera za pomoć gospodarskim subjektima u Brčko distriktu BiH u svezi sa zabranom rada zbog pandemije izazvane koronavirusom.

Ovaj Program odnosi se na financijsku pomoć poduzećima, poduzetnicima i poslovnim jedinicama kojima je naredbom Stožera za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH rad zabranjen od 22. studenog 2020. godine, kada je od 22.00 sata nastupio i policijski sat na području Distrikta.

Djelatnici koji su obuhvaćeni ovim Programom su hoteli i sličan smještaj, ostali smještaj, gradski i prigradski kopneni prijevoz putnika, ostali kopneni prijevoz putnika (d. n), djelatnost restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane, djelatnosti pripreme i usluživanja pića, djelatnosti kockanja i klađenja i fitness centri.

Korisnici ovoga Programa koji ispunjavaju uvjete i kriterije imat će pravo na nadoknadu brutoplaća u visini isplaćenih brutoplaća u listopadu 2020. godine.

Visina sredstava za subvenciju nadoknade isplaćene brutoplaće u razdoblju zabrane utvrdit će se na temelju zaprimljenih zahtjeva po javnom pozivu po ovom Programu razmjerno broju dana trajanja zabrane rada.

Iz Odjela za gospodarski razvitak, šport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH kazali su da korisnici ovoga Programa uskoro mogu očekivati i objavu javnoga poziva.

Vlada je na današnjoj izvanrednoj sjednici primila k znanju i Informaciju o troškovima plaća za subjekte kojima je po odluci Stožera za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH zabranjen rad u trajanju od 15 dana.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s pozicije Dotacije neprofitnim i drugim organizacijama za 2020. godinu u Odjelu za stručne i administrativne poslove – Pododjel za potporu mjesnim zajednicama, udrugama građana i nevladinim organizacijama, četvrti dio.

Ukupna sredstva za ovaj dio Programa iznose 239.600,00 KM. Dotacije su namijenjene za financiranje redovitog rada za ukupno 28 mjesnih zajednica, udruga građana i omladinskih klubova mjesnih zajednica.

Na izvanrednoj sjednici Vlada je usvojila i Nacrt odluke o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu dotacije JP „Komunalnom Brčko“ d. o. o., Brčko distrikt BiH, u svrhu rješavanja vodoopskrbe u MZ Skakavi Gornjoj u Brčko distriktu BiH kao i Nacrt zaključka o davanju suglasnosti na Nacrt organizacijskog plana Odjela za zdravstvo i ostale usluge.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!