RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Utvrđen prijedlog kriterija za dodjelu stanova pripadnicima ARBiH i HVO Distrikta

Predstavnici Armije Republike BiH i Hrvatskog Vijeća Obrane sa područja Distrikta utvrdili su kriterije za dodjelu stanova u Boračkoj zgradi koja je locirana na području Novog  Brčkog i na čije se useljenje čeka više od pet godina. Komisija je jako kvalitetno uradila svoj posao jer su kriteriji, prije svega, usmjereni ka tome da se jasno definišu kriteriji za dodjelu stanova sa što manje mogućih mahinacija.

„U tom smislu, recimo, postavljen je kriteriji da aplikant mora bar deset godina imati prijavu boravka u Distriktu. Takođe, da niko ko ima bilo kakvu stambenu jedinicu ili je dobijao donaciju neće moći moći konkurisati za dodjelu ukupno 25 stanova, od kojih 13 treba biti dodijeljeno pripadnicima ARBiH, a 12 HVO“, rekao je u ime Koordinacije boračkih udruženja Avdija Banda.

U ovom smislu najvažnije je da su i uz prisustvo šefa Službe za boračko-invalidsku zaštitu i pitanja civilnih žrtava rata brčanske Vlade, usaglašeni kvalitetni kriteriji.

„Moram reći da je i doprinos gospodina Senada Bešića, kao šefa Službe, bio jako konstruktivan što mi je izuzetno drago”, istakao je Banda.

Kad je riječ o raspodjeli 25 stanova na vojne komponente: ARBiH 13, HVO 12, Banda naglašava da je ovo bilo kompromisno rješenje.

„Istine radi, pripadnici ARBiH su daleko brojniji, a i sa većim problemima u kontekstu rješavanja stambenih pitanja, no s obzirom na jako korektne odnose sa kolegama iz HVO pristali smo na navedenu raspodjelu“, akcentirao je Avdija Banda, zaključivši da očekuje, već na nerednom sastanku za sedam dana, potvrdu utvrđenih kriterija, te pokretanje procedure dodjele stanova.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.