RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Vlada Brčko distrikta usvojila Odluku o subvenciji brčanskim poljoprivrednicima

Vlada Brčko distrikta je na danas održanoj 82. sjednici po redu usvojila Odluku o odobravanju subvencije poljoprivrednicima na području Brčko distrikta u iznosu od 400.000 KM. Subvencija se odnosi na nadoknadu štete koja je nastala na usjevima kukuruza tokom 2022. godine.

“Poljoprivrednici nisu u obavezi dolaziti u Odjeljenje i ponovno podnositi zahtjeve za isplatu subvencije. Odjeljenje će sačinit spisak na osnovu podnesenih i obrađenih zahtjeva za dodjelu podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje kukuruza u 2022. godini. Spisak će sačinjavati ime i prezime, ostvarenu površinu pod zasijanu kukuruzom koju su utvrdile komisije na terenu. Također, bit će upisan iznos za isplatu, naziv banke, broj računa korisnika, a spiskovi će biti dostavljeni nakon što budu obrađeni svi zahtjevi”, rekao je Milenko Ninković, šef resornog Odjeljenja.

Iz ovog Odjeljenja su rekli da je u podnesenim zahtjevima bilo oko 5.230 hektara zasijanih kukuruzom. Međutim, prema trenutnim procjenama i prilikom provjere na terenu, taj broj neće biti konačan, odnosno, bit će vjerovatno manji. Iznos koji će biti isplaćen poljoprivrednicima iznosi od 70 do 80 KM po jednom hektaru.

Ninković je rekao da poljoprivrednici sa područja Distrikta isplatu subvencija za nadoknadu šteta nastalih tokom ljeta 2022. godine mogu očekivati do kraja ove godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.