RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Vlada iz rezervi obezbijedila sredstva za direktnu nabavku vakcina

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH na redovnoj sjednici usvojili su, na prijedlog Odjela za zdravstvo i ostale usluge, Odluku o korištenju finansijskih sredstava iz rezervi budžeta Brčko dstritka BiH za 2021. godinu, u iznosu od milion i 170.000 maraka u svrhu direktne nabavke vakcina.

„Vlada se odlučila da izvrši nabavku 20.000 doza kineske vakcine „Sinofarm“ i tokom dana očekujemo da dobijemo ugovore, po kojima obavezan rok za isporuku ne bi bio duži od 60 dana“, izjavio je šef Odjela za zdravstvo Sead Šadić.

U Brčko se očekuje i dolazak novih 1.000, od ukupno 50.000 doza vakcina koje je BiH donirala NR Kina, zatim u maju nova isporuka Fajzer vakcina kroz COVAX mehanizam, kao i vakcina nabavljenih u saradnji sa EU i vakcina Astra Zenaka nabavljenih putem Poljske.

Podsjetio je da je do sada prvom dozom vakcinisano preko 1600 osoba, s tim da se već kraju privodi, prošle sedmice započeta revakcinacija zdravstvenih radnika.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija i odobrila Program utroška sredstava za postupanje pri odobravanju jednokratne novčane pomoći za slučaj smrti demobilisanog borca i člana uže porodice umrlog demobilisanog borca na području Brčko distrikta BiH.

Članovi Vlade usvojili su Prijedlog odluke o imenovanju člana i zamjenika člana Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH, Prijedlog odluke o visini naknade za rad predsjedniku i članovima Vijeća za računovodstvo i reviziju Brčko distrikta BiH te smjernice za izradu Nacrta odluke o načinu raspodjele sredstava za donacije za jednokratne pomoći i sponzorstva gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt zaključka kojim podržava Nacrt zakona o dopuni Zakona o radu Brčko distrikta BiH, Nacrt zaključka o davanju saglasnosti na Memorandum o razumijevanju između ministara civilnih poslova BiH i Ministarstva mladih i sporta Republike Bugarske o saradnji u području mladih i sporta kao i Nacrt zaključka o davanju saglasnosti na prijedlog Odluke o vrsti i visini naknade Komisiji za polaganje vozačkih ispita za učešće u radu van radnog vremena.

Vlada je odobrila i Smjernice za izradu Nacrta zakona o socijalnom preduzetništvu Brčko distrikta BiH. Cilj ovog zakona je omogućiti sticanje statusa socijalnog preduzeća svim pravnim subjektima koji žele da se bave socijalnim preduzetništvom čime bi se stvorile pravne pretpostavke za održiv ekonomski i društveni rast i razvoj Brčko distrikta BiH, putem inovativnog pristupa postojećim ekonomskim i društvenim tokovima kao i problemima vezanim za životnu sredinu, koristeći potencijale socijalne ekonomije, socijalnog preduzetništva i socijalnih preduzeća. Nacrtom zakona će biti propisana načela na kojim se zasniva razvoj socijalnog preduzetništva, način sticanja statusa socijalnog preduzeća, registar socijalnih preduzeća, postupak upisa u registar socijalnih preduzeća, uslove za sticanje statusa socijalnog preduzeća, način djelovanja na društvo putem poslovanja socijalnih preduzeća, status imovine socijalnog preduzeća, raspodjelu dobiti u socijalnom preduzeću, princip demokratskog učešća zaposlenih radnika u donošenju odluka socijalnog preduzeća, način informisanja javnosti, način izvještavanja socijalnog preduzeća nadležnom organu javne uprave i način prestanka socijalnog preduzeća.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Šta treba znati o Pfizerovoj vakcini protiv koronavirusa?

Radio Brčko

EU kupuje dodatnih 100 miliona doza vakcina Pfizer/BioNtech

Radio Brčko

Први откази у Хрватској: Радници одбили тестирање на вирус корона

Radio Brčko