RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Vlada odobrila Nacrt zakona o radu

Na današnjem nastavku redovne sjednice Vlada Brčko distrikta odobrila je Nacrt zakona o radu Brčko distrikta BiH, čime je učinila još jedan reformski korak i to iz oblasti rada i radnih odnosa.

„Ovo je reformski zakon koji je proizašao iz reformske agende za BiH 2015-2018. godina, gdje se među oko 64 nabrojanih mjera kao potreba da se djeluje na ove oblasti, ovaj zakon našao na prvom mjestu što govori da je to jedna od najvažnijih oblasti koje je trebalo reformski uraditi“, kazala je predsjednica radne grupe koja je radila na izradi ovog zakona Stojanka Knežević.

Prema njenim riječima, u ovom nacrtu definisane su mnoge odredbe kojih nema u važećem zakonu.

„Propisan je postupak utvrđivanja diskriminacije kod poslodavca, odnosno zabrane diskriminacije i neprimjerenog ponašanja prema radniku. Zatim je propisan radni odnos sa pomoćnim kućnim osobljem, data je jasna deficija radnog vremena, a propisano je i da se odmor u toku radnog vremena uračunava u radno vrijeme. Prekovremeni rad umjesto dosadašnjih 12 da bude 10 sati, s tim da se dežurstvo također uračunava u prekovremeni rad. Poslodavac je obavezan i da obavijesti radnika o rasporedu radnog vremena i o njegovoj promjeni. Ovim nacrtom zakona je propisano i da godišnji odmor, koji je bio 18, sada traje 20 radnih dana. Plaćeno odsustvo je pet radnih dana, a dodatno smo predvidjeli dva radna dana u slučaju dobrovoljnog davanja krvi. Propisani su i posebni slučajevi mirovanja prava iz radnog odnosa, omogućeno je plaćeno odsustvo uslijed više sile“, navela je Knežević kao neke od najosnovnijih odredbi propisanih ovim Nacrtom zakona.

Kako je dodala, zbog značajne uloge koju ima, svoje mjesto u nacrtu ovog zakona našao je Institut Ekonomsko-socijalnog vijeća, a utvrđen je i postupak reprezentativnosti Sindikata i Udruženja poslodavaca, kao i preispitivanje tako utvrđene reprezentativnosti.

Također, sveobuhvatnije i sadržajnije je uređen Kolektivni ugovor, a ima i dosta izmjena u pogledu kaznenih odredbi, odnosno one su pooštrene ali i uvedene su nove za fizička lica.

Ona je naglasila da ovaj zakon neće biti primjenjiv u nekim segmentima jer je Distrikt nema organ Javne uprave nadležan za pitanja rada i radnih odnosa.

„Jedan dio odredbi će ostati neprovodiv dok se organizaciono ne pozicionira nadležnost rada i radnih odnosa u već postojeći organ Javne uprave. Vjerujem da Vlada prepoznaje taj problem i iskreno se nadam  da će u bliskoj budućnosti raditi na njegovom rješavanju  A Opšti kolektivni ugovor će također biti donesen nakon što se organizacionio pozicionira pitanje nadležnosti rada i radnih odnosa. S toga se nadam da će svi prepoznati tu potrebu da se konačno ozvaniči ta nadležnost“, dodala je.

Knežević je još istakla da je u postupku izrade ovog prijedloga Nacrta zakona veliku ulogu uzelo Ekonomsko-socijalno vijeće.

„Sindikat i Udruženje poslodavaca su na prvobitan nacrt teksta dostavili vrlo opsežne komentare koje je radna grupa gotovo sve usvojila, što govori u prilog tome da su veoma uticali na sačinjavanje ovog konačnog teksta“, dodala je Knežević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Gradonačelnik održao sastanak s ministrom energetike i rudarstva RS-a

Sandra Živković

Vlada Distrikta: Raspravljano o Izvješću o radu JZU “Zdravstveni centar Brčko”

Radio Brčko

Novim Zakonom o radu poslodavci obvezni isplaćivati topli obrok radnicima

Sandra Živković