Brčko

Brčko: Vlada prihvatila izmjene i dopune Zakona o obrazovanju Distrikta

Brčanska Vlada na jučerašnjoj sjednici usvojila je dodatne izmjene i dopune Zakona o obrazovanju Distrikta koje su sveobuhvatne i uključuju promjene u sferi osnovnog i srednjeg obrazovanja, ali i uvođenje mandatnih direktorskih pozicija.

„Veoma je važno da je kroz prijedlog izmjena Zakona o obrazovanju, precizirano uvođenje nastave na daljinu jer smo tokom pandemije imali problem sa prekidom nastave, preciznije sa odvijanjem nastavnog procesa na daljinu kao i vrednovanja takve nastave“, rekao je šef Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade Zoran Bulatović.

Pored dosadašnjeg takozvanog sanitarnog, uvodi se i redovan sistematski ljekarski pregled svake četiri godine, za sve zaposlene u obrazovanju.

„Osim toga predviđeni su i stomatološki i oftomološki pregledi za učenike prvih razreda osnovnih škola, kako bi smo prevenirali eventualne zdravstvene poteškoće najmlađih“, ističe Bulatović.

Pored navedenog zakonskim izmjenama se opisno ocjenjivanje ostavlja samo u prvom razredu, a ne kao što je do sada bio slučaj do polugodišta trećeg razreda osnovne škole. Izmjene verifikuju i stipendiranje deficitarnih srednjoškolskih zanimanja, ali i prvi put uvođenje mogućnosti eksterne provjere znanja.

„Navedeno podrazumijeva polaganje takozvane male i velike mature. Prva se odnosi na one koji su okončali osnovnu, a druga na učenike koji su završili srednju školu. Ovo je inače praksa u regionu i vjerujemo da će doprinijeti dodatnoj provjeri stečenih znanja, ali i kvalitetu provedenih nastavnih procesa“, akcentirao je Bulatović.

Zakonskim prijedlogom se nadalje otvara i mogućnost stalnog zapošljavanja jednog broja asistenata u nastavi. Kroz prijedlog novih izmjena i dopuna zakona, ograničava se i mandat direktora ovdašnjih škola i vrtića.

“Ograničenjem se precizira da direktori na tim pozicijama mogu ostati najduže dva mandata u kontinuitetu, što i čelnike ovih obrazovnih ustanova izjednačava sa svima onima koje formira Brčko distrikt BiH“, zaključio je Bulatović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button