RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Za razbojništvo tri godine i tri mjeseca zatvora

Protiv Bobana Nikolića (47) iz Mladenovca, u Republici Srbiji, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe da je prije tri godine u jednom trgovinskom objektu u brčanskom naselju Dizdaruša počinio razbojništvo. Prhvativši sporazum o priznanju krivice za to krivično djelo, zaključen između Tužilaštva i optuženog, Osnovni sud Distrikta osudio ga je na zatvorsku kaznu od tri godine i tri mjeseca.

Optužnicom potvrđenom prije mjesec pred tim sudom, Nikolić je optužen da je 20. januara 2020. godine, u ulici Zaima Mušanovića, upotrebom sile prema radnici trgovinske radnje Eldi-Sabina oduzeo dnevni pazar u iznosu od oko hiljadu KM. Njemu je stavljeno na teret da je 20. januara, u večernjim satima, nakon što je tu prethodno više puta dolazio u kupovinu, ušao unutra s namjerom pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Kako je navedeno u optužnici, on je došao iza pulta,  a zatim radnicu A. D. uhvatio za kosu i  stavivši joj nož pod vrat rekao: „Daj pare!“. Usljed prijetnje i bojazni za vlastiti život, ona mu je rekla da sam uzme pare iz kase, jer je otključana. Pošto je odatle uzeo dnevni pazar u iznosu od oko hiljadu KM, Nikolić je pri izlasku iz objekta zaprijetio oštećenoj da će je ubiti, ukoliko izađe za njim. Optuženi je tako upotrebom sile i prijetnjom da će direktno napasti na život i tijelo nekog lica za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 1.005,00 KM, za koji iznos je oštetio vlasnicu trgovinskog objekta – zaključeno je tada u optužnici.

U intenzivnoj saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, krivično djelo brzo je rasvijetljeno, a počinilac odmah identificiran. Nikolić je, međutim, i pored raspisane potrage, dugo bio nedostupan organima gonjenja distrikta Brčko. On se, naime, kao državljanin Republike Srbije, koji je oko tri mjeseca imao neprijavljen boravak u Brčkom, po izvršenju krivičnog djela vratio u Mladenovac. Kako po zahtjevima bh. pravosudnih organa niti tamo nije pronađen, za njim je raspisana međunarodna potjernica koja je rezultirala njegovim hapšenjem i sprovođenjem brčanskom pravosuđu u martu ove godine. Tužilaštvo Distrikta ga je odmah ispitalo u svojstvu osumnjičenog, a pošto je pritvoren, ubrzo je okončalo istragu protiv njega. Prije mjesec, Tužilaštvo je podiglo optužnicu za krivično djelo Razbojništvo (iz člana 283 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) istovremeno tražeći od suda produženje pritvora optuženom. U toku suđenja, između Tužilaštva i optuženog zaključen je sporazum o priznanju krivice, u skladu s kojim mu je sud izrekao zatvorsku kaznu od tri godine i tri mjeseca. Usto, njemu je po izricanju presude,  usljed opasnosti od bjekstva, produžen pritvor najduže devet mjeseci. Kako presudu, tako i rješenje o produženju pritvora, moguće je pobijati žalbom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!