RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Za sada samo jedna oboljela osoba od svinjske gripe

Prema podacima iz brčanskog Pododjela za javno zdravstvo, za sada je na području Brčko distrikta BiH samo jedna osoba oboljela od gripe A (H1N1), poznatije kao svinjska gripa.

Šef ovog Pododjela Anđa Nikolić je istakla, da je u subotu iz Brčkog u Tuzlu premješten pacijent sa teškom respiratornom infekcijom, te da su joj jučer sa Klinike za anesteziju potvrdili da se radi o ovom virusu gripe.

Anđa Nikolić

„Prije toga nas niko nije kontaktirao što mi je jako žao, tako da mi nismo mogli uzeti uzorak i poslati ga u referentnu labaratoriju. Tako da je dijagnozu postavila klinika u Tuzli ali je definitivno da je to pacijent iz Brčkog“, pojasnila je Nikolić.

Inače, Nikolić ističe da je ranije dogovoreno da svi u Javnoj zdravstvenoj ustanovi trebaju da im prijave i svaku sumnju na gripu.

„Jučer smo dobili jednu prijavu i sa Pedijatrije zbog sumnje na gripu, mada je imuno- hromatski brzi test, urađen u mikrobiologiji u Javnoj zdravstvenoj, negativan kod tog djeteta i ono nije teže ugroženo da bismo sad i mi slali uzorak u labaratoriju. Međutim, imuno- hromatski testovi nisu uvijek tačni i na osnovu tog testa ne možemo isključiti da li se radi o gripi ili ne. Dijete je hospitalizovano i prati se, vodi se kao gripa, ali labaratorijski nije potvrđeno. Više prijava nismo dobili, niti imamo saznanja da li ima još oboljelih od gripe“, dodala je dr Nikolić.

Prema njenim riječima, ove godine su jako zadovoljni odzivom građana da se vakcinišu protiv gripe i svih 2.750 doza koje su nabavljene su i potrošene.

„To govori u prilog da je svijest građana o vakcinaciji jako porasla i da je vakcinacija najbolja prevencija. Za razliku od ranijih godina kada smo nabavljali znatno manje količine vakcina, a opet nam ih je ostajalo, ove godine nam ih je nestalo i možda da smo imali i više doza vakcina, možda bismo i to potrošili“, kazala je ona.

Naglasila je i to da je širok dijapazon onih koji ne plaćaju vakcinisanje, i da se prvenstveno najviše vakciniše penzionera, hroničnih bolesnika, te da su od ove godine vakcinacijom obuhvaćeni i zdravstveni radnici koji su, kako je rekla, na toj “prvoj liniji”.

Za razliku od ostatka BiH, dr Nikolića dodaje da ako poredimo prethodnu i ovu godinu, da Brčko distrikt prolazi dosta dobro što se tiče pojave gripe, odnosno da je broj oboljelih u nekim normalnim kretanjima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Федерацији БиХ од почетка сезоне 18 људи умрло од грипа

Radio Brčko

Cink pomaže kod ublažavanja simptoma prehlade i gripe

Radio Brčko

Naučnici naparavili vještačke vene, koristiće ih kod kardiovaskularnih i neurovaskularnih pacijenata

Radio Brčko