RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Za tri mjeseca formiranje Kancelarije za prevenciju korupcije

Kancelarija za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije na području Brčko distrikta trebala bi početi sa radom početkom srpnja tekuće godine. To nam je potvrdio glavni koordinator Vlade Brčko Sead Šadić, podsjećajući da je ovakva jedna ustanova proizvod aktivnosti, a nakon usvajanja seta antikoruptivnih zakona, Strategije za borbu protiv korupcije i Akcijskog plana za njenu provedbu.

Tu su i još neki prateći zakoni, ali povjerenstvo koje će se baviti ovim pitanjima.

Sead Šadić

“Kako bi Kancelarija počela s radom, neophodno je usvajanje organizacionog plana, što na Vladi početkom usvojioli. Iz budžeta su obezbijeđena sredstva za rad Kancelarije, tako da smo i taj dio završili”, izjavio je Šadić.

Kancelariju za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije imat će oko deset zaposlenika, koji će, osim direktora i dva zamjenika, biti interno premješteni iz vladinih odjela.

U vezi toga imenovane su i kontakt osobe zadužene za provođenje antikoruptivnih aktivnosti u okviru institucija i javnih poduzeća Brčko distrikta, za koje se održavaju trenizi, a uz podšku međunarodnih organizacija i državne agencije APIK.

Povjerenstvo za borbu protiv korupcije imanovalo je predstavnika koji će predstavljati Distrikt na državnoj razini i biti direktno uključen izradi Strategije za borbu protiv korupcije 2019 – 2023. godina.

Osim ove i Skupština Brčko distrikta ima svoje Povjerenstvo za borbu protiv korupcije, koja će u suradnji s vladinim sudjelovati u zajedničkim aktivnosti iz ove oblasti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Državna ministrica Ankica Gudeljević u posjeti Brčko distriktu

Mirsad Arnautović

Брчко: Благо погоршање епидемиолошке ситуације, позив на опрез

Vladimir Matijević

Brčko: Održana obuka o javnim nabavama za državne službenike

Radio Brčko