RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Za ubistvo Slavena Marčete izrečena presuda od četiri godine zatvora

Sudsko vijeće Osnovnog suda Brčko distrikta danas je prvostepenom presudom osudilo Dušana Ilića na četiri godine zatvora zbog ubistva Slavena Marčete u maju prošle godine.

Dušan Ilić iz Brčkog optužen je da je 16. maja 2020. godine oko 21:20 sati, nakon nesporazuma sa Marčetom u saobraćaju, svojim automobilom udario oštećenog i oborio na tlo. Iliću je stavljeno na teret da je pneumatikom prešao preko nogu oštećenog nakon čega se dao u bjekstvo u pravcu Bijeljine, dok je Slaven Marčeta zadobivši povrede glave usljed pada kroz nekoliko sati preminuo.

„Do sad sam bio ubijen, a sad nakon ove presude sam dotučen. Žalosno je i izvan ove naše žalosti, ovo je baš bruka i sramota da se izrekne kazna od četiri godine zatvora“, izjavio je nakon izricanja presude Slavko Marčeta, otac ubijenog Slavena Marčete.

Tužilaštvo Brčko distrikta je najavilo da će izjaviti žalbu Apelacionom sudu na navedenu prvostepenu presudu smatrajući je nedovoljnom za postizanje generalne prevencije.

„Zadovoljni smo činjenicom da je način izvršenja ovog djela okvalifikovan kao krivično djelo ubistvo, ali ja već sad mogu reći da će Tužilaštvo izjaviti žalbu na ovaku presudu jer smatramo da izrečena kazna od četiri godine zatvora u ovom slučaju nije dovoljna“, istakao je glavni tužilac Zekerija Mujkanović.

S obzirom da se radi o prvostepenoj presudi, obje strane u postupku u narednom periodu imaju pravo da upute žalbu Apelacionom sudu Brčko distrikta čija presuda će biti konačna i izvršna.

Osuđenom Iliću je, nakon današnjeg izricanja presude, ukinut pritvor u kojem je boravio od prošle godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Amerika: Bivši igrač NFL-a ubio pet osoba, pa izvršio samoubistvo

Radio Brčko

Sarajevo: Danas izricanje presude Sanjinu Sefiću

Radio Brčko

Brčko: Određen jednomjesečni pritvor službeniku Osnovnog suda Aladinu Biseru

Radio Brčko