RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Distriktu upriličena vježba osposobljavanja za traganje i spašavanje u ruševinama

U okviru projekta „EU za bolju civilnu zaštitu u BiH“, danas je u krugu nekadašnjeg tekstilnog kombinata „Interplet“ upriličena jedna u nizu vježbi osposobljavanja za traganje i spašavanje u ruševinama, koja je dio treninga „osposobljavanje USAR timova“ odnosno timova za traganje i spašavanje iz ruševina u urbanim sredinama.

Vježbi su prisustvovali pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite i Odjela za javnu sigurnost Brčko distrikta, a trening predvode instruktori MUP-a Hrvatske i Ravnateljstvo civilne zaštite, koji su ujedno i nositelji realizacije ovoga projekta.

Na današnjoj vježbi izvođene su tri vrste vještina, odnosno probijanje zidova, postavljanje podupirača i rad s pneumatskom opremom.

Zapovjednik državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite Republike Hrvatske, Mladen Vinković, kao jedan od instruktora na vježbama, ističe kako je cilj vježbi osposobljavanje što većeg broja ljudi za spašavanje u ruševinama jer dobro osposobljena grupa i dovoljan broj spasitelja, ključni su za uspješno izvlačenje unesrećenih.

Projekt „EU za bolju civilnu zaštitu u BiH“, na našim područjima se sprovodi od 2019. godine, vrijedan je milijun i pol eura, a u potpunosti ga financija EU. Pored osposobljavanja pripadnika civilne zaštite za spašavanje u ruševinama, cilj ovog projekta je i uvezivanje s mahanizmom civilne zaštite u EU.

„Do kraja godine ćemo aplicirati i postati, nadam se već krajem ove ili početkom naredne godine, punopravni članovi mehanizma civilne zaštite EU, bez obzira što nismo članicom EU, te na taj način ojačati i naše kapacitete, lakše dobijati međunarodnu pomoć i vlastite kapacitete staviti na raspolaganje, ukoliko to bude bilo potrebno negdje, kako u BiH, tako i izvan BiH“, kaže Haris Delić, predsjednik Asocijacije za upravljanje rizicima.

Predstojnik Odjela za javnu sigurnost brčanske Vlade, Bogdan Bratić, istaknuo je kako na ovaj način žele podići kapacitete i osposobiti pripadnike Pododjela za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta za djelovanje u slučaju određenih prirodnih katastrofa kao što su klizišta, potresi i odroni.

„Cilj je da imamo osposobljene ljude koji mogu u svakom trenutku izaći na teren i pružiti podršku i pomoć unesrećenima“, kaže Bratić.

Završna ispitna vježba zakazana je za subotu, a svim pripadnicima koji prođu obuku, bit će dodijeljeni certifikati i mogućnost sudjelovanja na glavnoj vježbi početkom listopada u Banjoj Luci, gdje će obučeni i certificirani polaznici iz cijele BiH pokazati spremnost za djelovanje u kriznim situacijama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!