Brčko

Brčko: Započela Mala škola znakovnog jezika

Sukladno nedovoljnom broju tumača znakovnog jezika, Udruženje gluhih i nagluhih Brčko već petu godinu za redom u svojim prostorijama organizira Malu školu znakovnog jezika za sve građane. Škola je započela s predavanjima prije desetak dana, a sudjelovanje je slobodno i besplatno za sve zainteresirane.

Predavanja Male škole znakovnog jezika vodi jedini sudski tumač znakovnog jezika u Distriktu, Nataša Đukić koja je istaknula kako je ove godine porasla zainteresiranost građana za ovaj projekt.

„Mala škola znakovnog jezika traje deset sati, toliko smo u financijskoj mogućnosti da se organizira. Bilo bi poželjno da traje nekih mjesec dana, zbog velikog broja znakova“, rekla je Đukić.

Ona je istaknula kako je znakovni jezik značajan za Brčko distrikt zbog velikog broja osoba koje imaju probleme s oštećenjem sluha, dok je s druge strane evidentan nedostatak tumača znakovnog jezika.

„Trenutno sam ja jedina na području Brčko distrikta i u skladu sa svojim obvezama gledam da pomognem Udruženju koliko god mogu. Stoga bi nam trebao i što veći broj zainteresiranih, da na njih prenesem iskustvo i znanje, kako bi naučili znakove i možda jednog dana, daljnjim obrazovanjem, postali tumači znakovnog jezika“, kaže Đukić.

Činjenica da invaliditet gluhih i nagluhih osoba nije vidljiv u društvu i da im otežana komunikacija gotovo svakodnevno predstavlja problem, ukazuje na to da im je potrebna pomoć osobe tumača znakovnog jezika koja će im pomagati u svakodnevnim aktivnostima u društvu. Stoga, iz Udruženja gluhih i nagluhih ističu kako imaju u planu od Vlade zatraže financijsku pomoć, kako bi obučili i angažirali tumače, a koji su im prijeko potrebni.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button