Brčko

Brčko: Obilježen Svjetski dan gluhih i nagluhih osoba

Svjetski Dan i Tjedan gluhih i nagluhih osoba, od 1958. godine obilježava se svakog posljednjeg tjedna u rujnu. Povodom toga, brčansko Udruženje gluhih i nagluhih, poštujući sve propisane epidemiološke mjere, danas je uz svojim prostorijama upriličilo proslavu ovoga dana.

Osobe s oštećenjima sluha svakodnevno se susreću s brojnim problemima, prvenstveno zbog komunikacije. Naime, njihov invaliditet nije vidljiv u društvu, pa zbog toga, prilikom njihovog pojavljivanja na javnim mjestima, nailaze na brojne poteškoće.

„Znakovni jezik je u BiH zakonom uveden u upotrebu 2009. godine, međutim i dan danas se ne primjenjuje ni u jednoj instituciji u Distriktu, kao ni u entitetima BiH, i nema sllužbenog tumača. Zbog toga ove osobe imaju poteškoće u svakodnevnom životu“, rekla je Saja Marinković, tajnica Udruženja gluhih i nagluhih Brčko.

Ona je istaknula kako je obilježavanje ovog dana prilika da ukažu na težak položaj gluhih i nagluhih osoba u našoj sredini, na probleme s kojima se susreću i na kakve poteškoće svakodnevno nailaze. Ovom prilikom, članovi Udruženja su apelirali i na Vladu Brčko distrikta da im osiguraju sredstva s kojim bi mogli financirati potrebne tumače znakovnog jezika koji su im prijeko potrebni.

Razmišljali smo o prijedlogu za Vladu, da nam osiguraju sredstva kojima bismo mogli plaćati tumača znakovnog jezika u Brčkom i kojega bismo mogli angažirati po potrebi, kada je njima to potrebno, primjerice pri odlasku liječniku ili u neke državne institucije i slično“, kaže Marinković.

Današnjem druženju Udruženja nazočio je i dr. Dušan Stokić koji je rekao kako su problemi osoba s oštećenjem sluha zapostavljeni u društvu, te kako bi im trebalo posvetiti više pozornosti.

„Mislim da bi Brčko kao zajednica trebalo više voditi računa o tome da se potrude da status ovih ljudi bude bolji, jer kvaliteta jedne lokalne zajednice kao što je Brčko distrikt, generalno se mjeri odnosom prema ovakvim kategorijama. Znači, ako ste vi zanemarili ovakve kategorije, to nije mjesto za život. Mi imamo bolje uvjete, imamo više novca i samo treba ljudskog razumijevanja da obratimo pažnju na te ljude koji žive oko nas, koji nisu manje vrijedni. Oni imaju jedan hendikep, a u drugim oblastima i sposobnostima su možda natprosječni i treba im dat priliku i treba im pomoći“, istaknuo je dr. Stokić.

Članica ovog Udruženja koje broji 35 aktivnih članova, Sadija Šorbadžić, kazala je da gluhe i nagluhe osobe u Distriktu nemaju status invalidne osobe, pa su zbog toga uskraćeni za bilo kakvu financijsku pomoć.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button