RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Zapovjednik u HVO-u optužen da nije spriječio ubistvo civila srpske nacionalnosti

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Nike Brnjića (54) zbog osnovane sumnje da je 1992. godine u Bukviku kod Brčkog propustio spriječiti ubistvo civila srpske nacionalnosti i pokrenuti  disciplinski ili krivični postupak protiv učinioca.

Optuženi se tereti da je u septembru 1992.godine u toku vojne akcije, kao zapovjednik čete u 108. brigadi HVO-a za Bosansku Posavinu, propustio preduzeti radnje prema potčinjenom kako bi spriječio ubistvo nad M.V. izvršeno u blizini željezničke stanice Veliki Bukvik. Pored toga, stavljeno mu je na teret da, nakon što je posmatrao ubistvo iz neposredne udaljenosti, uz znanje i svijest da je njegov potčinjeni učinio  krivično djelo, propustio preduzeti mjere da učinilac bude kažnjen.

S tim u vezi, Brnjić je optužen da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme  oružanog sukoba počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 Krivičnog zakona SFRJ. Postupajući u fazi prethodnog saslušanja  Osnovni sud Brčko distrikta BiH potvrdio je ovu optužnicu potvrđujući tako osnovanu sumnju da je optuženi počinio krivično djelo za koje se tereti.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Tri mjeseca zatvora službenici Slavici Vujić zbog obmane pri dobijanju pomoći iz budžeta

Radio Brčko

Brčko: Alen Habibović nepravosnažno osuđen na dvije godine zatvora

Radio Brčko

Брчко: Тужилаштво већ одавно ништа не предузима да се пронађу страдали Срби

Radio Brčko