RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Zbog nezakonitog prijavljivanja birača za glasanje van BiH pritvoreno još jedno lice

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH proširilo je istragu izbornih zloupotreba u vezi s nezakonitim prijavljivanjem građana s prebivalištem u distriktu Brčko za glasanje izvan Bosne i Hercegovine. Nakon što je u saradnji s policijom otkrilo krivotvorenje potpisa na prijavama za glasanje, te prikupilo dokaze o sumnji na trgovinu uticajem i pripremanje krivičnog djela, četvorici osumnjičenih među kojima je i zastupnik u lokalnoj skupštini Pejo Mendeš*, određen je jednomjesečni pritvor.

Nakon pritvaranja osumnjičenih Stojana Bavarčića*, Peje Mendeša i Jasmina Ravkića*, u pritvoru je od nedjelje, 11. oktobra i Mato Gluhaković* na koga je Tužilaštvo proširilo istragu, koju je ranije otvorilo prema osumnjičenima Mendešu i Ravkiću. Gluhakovića se sumnjiči da je u dogovoru sa Mendešom, kao aktivnim političkim subjektom, pribavio lične dokumente najmanje trideset mještana naseljenih mjesta Rašljani i Bijela, a zatim ih zajedno sa njim, bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH. Oni su Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnijeli prijave u njihovo ime, krivotvoreći njihove potpise na prijavama u namjeri da se ta lica evidentiraju za glasanje iz inostranstva – navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora.

Gluhaković je lišen slobode 8. oktobra i sutradan doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, gdje ga je tužilac ispitao u svojstvu osumnjičenog i predložio nadležnom sudu da mu odredi pritvor. Po tužilačkom prijedlogu, a usljed opasnosti da će osumnjičeni uticati na svjedoke, Osnovni sud Distrikta je u nedjelju, 11. oktobra, odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenom, dva dana pošto je istovjetnu mjeru izrekao Mendešu i Ravkiću. Podsjetimo, njima je usljed opasnosti da će uticati na svjedoke i saučesnike pritvor određen u petak, 9. oktobra pošto ih je Policija Distrikta dan ranije lišila slobode. U odvojenom slučaju, ali iz skoro istih razloga, pritvor je prije sedam pravosnažno određen Stojanu Bavarčiću*.

Imajući u vidu indikativno veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva, otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz izborne oblasti u fokusu je rada Tužilaštva i Policije Distrikta, na čemu će se prioritetno zadržati i na dan održavanja izbora, ali u postizbornom periodu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Mjesec i po prije izbora, Tužilaštvo broji glasove

Radio Brčko

Tužilaštvo BD: Podignuta optužnica protiv S. Halilovića za neovlaštenu trgovinu opojnim drogama

Radio Brčko

Za ratne zločine u Brčkom Nikola Vida-Lujić osuđen u Srbiji

Radio Brčko