RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Tužilaštvo BD: Podignuta optužnica protiv S. Halilovića za neovlaštenu trgovinu opojnim drogama

Nakon Suvada Djedovića i Nihada Hukića, koji su s zajedno s njim osumnjičeni za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu i protiv Suana Halilovića zbog sumnje da se neposredno prije izvršenja ovih krivičnih djela bavio prometom opojnim drogama.

Optužnicom podignutom pred Osnovnim sudom Distrikta Suan Halilović (40) iz Brčkog optužen je da je 31. oktobra, kada je nad njim izvršen pretres, kod sebe u PVC folijama držao više paketa u kojima  je radi prodaje skrivao marihuanu i amfetamin. On se tereti i da je sutradan zabranjene supstance skrivao u stanu u brčanskom naselju Ilićka, gdje mu je prilikom pretresa pronađena marihuana, sjeme za njen uzgoj i 48 dijelova najlonskih vrećica s tragovima ove opojne droge. On je zbog držanja marihuane i amfetamina radi prodaje optužen za krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga (iz člana 232 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Za djela iz oblasti narkokriminala Djedović i Hukić optuženi su ranije tokom ovog mjeseca, a optužnice protiv njih i Halilovića, redom su potvrđivane pred sudom.

Tužilaštvo, s druge strane, nastavlja istragu protiv njih  i posljednje uhapšenog Samida Šabanovića, zbog sumnje da su 17. novembra nad Edinom Zejćirovićem izvršili krivična djela otmice i ubistva. Oni se od početka decembra, kada su uhapšeni, neprekidno nalaze u pritvoru, dok su pored sveobuhvatne istrage za ova, obuhvaćeni gonjenjem i za ranije počinjena krivična djela. Od 2004. do 2016. godine prvoosumnjičeni Suan Halilović osuđivan je devet puta za krađe, teške krađe, prikrivanje, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, tešku tjelesnu povredu i dr. Pred sudovima Distrikta posljednji put je osuđen 2014.g. na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine i šest mjeseci za seriju teških krađa i krađa, krivotvorenje isprave, oštećenje tuđe stvari i ugrožavanje sigurnosti. Za krivično djelo za koje je netom optužen zaprijećena je kazna zatvora od jedne do deset godina, kao i za otmicu za koju se pored ubistva na svirep način protiv njega i ostalih osumnjičenih saizvršilaca nastavlja intenzivna istraga. Na kraju, za takvo ubistvo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora od 21 do 45 godina, što ujedno predstavlja i najstrožiju propisanu kaznu u Distriktu. S tim u vezi, zakonom je propisana i obavezna odbrana, koja im je nužno osigurana imenovanjem advokata iz Kancelarije za pravnu pomoć Distrikta za branioce. Ovakvu odbranu sudovi su u ranijim slučajevima potvrdili kao zakonitu, čime je nakon hapšenja omogućeno hitno pritvaranje i efikasno procesuiranje osumnjičenih.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Zbog nezakonitog prijavljivanja birača za glasanje van BiH pritvoreno još jedno lice

Radio Brčko

Brčko: Optužen Dragan Čičić, zatraženo oduzimanje više od 22 miliona imovinske koristi

Radio Brčko

Vladimir Tepavčević, novi zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta

Radio Brčko