RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Zdravstveni stručnjaci preporučuju cijepljenje protiv predstojeće sezonske gripe

Na pragu je sezona prehlada i sezonske gripe koja se svake godine manifestira u zimskom razdoblju i traje do sredine proljeća. Ove godine, dodatan problem, predstavlja i epidemija koronavirusa, koji se manifestira s vrlo sličnim simptomima kao i gripa.

Primarijus doktor Dragan Pejić, šef Područne ambulante u Breziku podsjeća da su, najčešći simptomi sezonske gripe, visoka temperatura popraćena grloboljom, suznim očima, kašljem i kihanjem, a što se uveliko preklapa sa simptomima koronavirusa.

Upravo ovakva simptomatologija, istaknuo je Pejić, predstavlja problem stanovništvu i liječnicima.

Primarijus dr. Dragan Pejić

Prvi put se, ove godine, sezonska gripa pojavljuje u jeku epidemije koronavirusa, što bi liječnicima, zbog veoma slične ili skoro iste simptomatologije obje virusne infekcije, moglo stvoriti poteškoće u razlikovanju jedne od druge.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije bilo bi poželjno, kaže dr. Pejić, da se što veći broj populacije cijepi protiv sezonske gripe, a u skladu s tim bi bilo dobro da ove godine Odjel za zdravstvo i Pododjel za javno zdravstvo poveća broj dostupnih cjepiva za građane.

„Samim time bismo imali veću otpornost populacije na influencu, odnosno gripu, a s druge strane bio bi nam otvoren prostor da se borimo s ovom epidemijom koronavirusa. U svakom slučaju, mislim da bi bilo dobro da se, prema svim preporukama što više stanovnika cijepi, a pogotovo starije populacije i kroničara, koji već imaju neka pridružena oboljenja“, rekao je Pejić.

Po ovom pitanju anketirali smo i građane koje smo zatekli ispred Doma zdravlja, a na pitanje hoće li se ove godine cijepiti protiv sezonske gripe, većina ih je odgovorila negativno. Naime, većina ih smatra da cjepiva protiv sezonske gripe nisu učinkovita i kako se na taj način neće uspjeti zaštititi od gripe.

Preporučuje se svim građanima da, ukoliko dođe do sumnje na obolijevanje od prehlade, gripe ili koronavirusa, da se konzultiraju sa svojim obiteljskim liječnicima gdje će dobiti adekvatne savjete i upute o daljem postupanju u ovom slučaju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

WHO: Vakcinišite se i ako ste prebolovali koronavirus

Radio Brčko

Њемачка жели да купи вакцине из источне Европе

Radio Brčko

Bijela kuća besplatnim pivom stimuliše građane da se vakcinišu

Radio Brčko