Brčko

Брчко: Приходи од пореза на добит на задовољавајућем нивоу

За осам мјесеци ове године, приходи од пореза на добит, наплаћени су у износу од 8,7 милиона КМ, што је 88 одсто од планиране наплате за овај период. Директор Пореске управе Миодраг Трифковић рекао је да се у августу биљежи одређени раст наплате, те да је свима јасно због чега су приходи од пореза нешто мањи него што је то било претходних година.

“Утицај пандемије вируса корона јако се одразио на пословање свих привредних субјеката у Брчком, те је то рефлексија на ово смањење наплате. Не можемо бити незадовољни јер је наплаћено близу 90 одсто планираних прихода. Што се тиче других врста прихода, имамо нешто бољу наплату, сем пореза на имовину”, рекао је Трифковић.

Миодраг Трифковић

За ову фискалну годину измијењен је Закон о порезу на добит у смислу укидања одређених пореских олакшица за које је, у пракси, примијећено да се злоупотребљавају.

“Годинама смо тражили да се овај закон мијења у дијелу олакшица које се тичу извоза услуга. Постојећим законом, то је било јако штуро дефинисано и остављена је могућност да се овдје оснивају тзв. “фантомске” фирме и да се раде фиктивни промети услуга, јер су услуге категорија која није баш лако видљива. Поједине фирме су, без икаквих доказа, покушавале приказати одређене новчане токове пријављујући их као из извоза услуга. На тај начин смо годишње губили 3 до 4 милиона КМ”, истакао је Трифковић.

Из Пореске управе нам је потврђено да су укинуте и пореске олакшице на извоз нематеријалних добара које се углавном односе на извоз софтвера јер су и ту примијећене многобројне злоупотребе које се могу сматрати и прањем новца.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button