RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti obišli radove na uređenju korita Brke i Blizne

Zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti u Brčko distriktu predvođeni predsjednikom Skupštine Esedom Kadrićem  i gradonačelnikom Sinišom Milićem te članovima Vlade obišli du danas radove na regulaciji korita rijeka Brke i Blizne u gradskim naseljima Klanac i Donji Brezik.

Prilikom obilaska ova dva velika gradilišta u Brčkom zvaničnici Vlade i Skupštine Brčko distrikta su se upoznali sa dinamikom izvođenja radova na ova dva projekta koji bi značajno trebali umanjiti mogućnost novih poplava i  pojave klizišta u samom gradu.

„U pitanju su veoma značajni projekti za stanovnike ovih naselja kojima se želi regulisati vodni režim kako bi se povećao stepen zaštite od poplava ljudi i materijalnih dobara te spriječila dalja klizišta i erozije tla“, istakao je nakon obilaska gradonačelnik Brčkog Siniša Milić

„Naša iskustva iz 2014. godine kada su Distrikt pogodile velike poplave su nas opredijelile da užurbano radimo na regulaciji vodotoka i ova dva velika projekta idu u tom pravcu jer će riješiti velike probleme koje su imali stanovnici u slivu ove dvije rijeke“, naglasio je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Projekat regulacije korita rijeke Brke se finansira sredstvima iz IPA fondova u iznosu od 1,2 miliona eura dok su sredstva za uređenje korita Blizne izdvojena iz budžeta Brčko distrikta. Završetak prve faze radova na oba ova projekta očekuje se do kraja augusta ove godine.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić je dodao da će se uporedo sa regulacijom korita Blizne raditi i na  sanaciji postojeće deponije smeća koja se nalazi na tom području te da je to projekat koji nam neminovno slijedi  s obzirom da je potpisan ugovor o odvozu otpada iz Brčko distrikta na deponiju u Zvorniku a čija realizacije treba da započne.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Prijedlog za Skupštinu – osloboditi fiskalizacije male preduzetnike

Admir Kadrić

Brčko: Hoće li biti finansiran i četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje?

Mirsad Arnautović

Čestitka predsjednika i dopredsjednika Skupštine povodom Dana Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

Radio Brčko