RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Čavić u Brčkom: Konačno došlo vrijeme za smjenu političkih struktura koje dugo godina vladaju u RS

Dragan Čavić, predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Republike Srpske (RS) poručio je, tokom večerašnje javne tribine u Brčkom, da je konačno došlo vrijeme da se, ove godine na oktobarskim izborima, na demokratski način, smijeni dosadašnja politička struktura koja dugo godina vlada u ovom entitetu.

Čavić je istakao da je takvu promjenu potrebno načiniti posebno zbog toga što je, kako tvrdi, devetododišnja vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, SNSD, NDS i SP, iz straha od gubljenja pozicije, a ne vlasti, opozicionim strankama pripisivala anarhiju, ruševine, izdajništvo i prodaju države.

„Kako se bliže izbori, sve njihove izjave bivaju demantovane i pokazuju se neistinitim. Godinama javno ističem da sam protiv politike ove vlasti i nema nikakve dileme da smo mi za promjene. Prije pet godina sam govorio da se sa režimom ne pregovara i da se režim ruši, a to mislim i sada. Moje mišljenje dijele i mnogi drugi politički akteri na političkoj sceni RS-a. Nemoguće je da ovo opstane jer privatna država nigdje nije opstala pa neće ni ovdje“, rekao je Čavić tokom javne tribine u brčanskom Domu kulture.

Naglašavajući da je apsolutni protivnik da se vlast mijenja po principu golih promjena i narodnoj izreci „sjaši kurta da uzjaši murta“, predsjednik NDP-a je rekao da, ako će i dalje biti po tim principima, onda ne treba ni provoditi izbore.

„Neka ovi ostanu i vode nas istim putem jer je besmisleno mijenjati vlast ako neće biti promjena. Ključna stvar je da treba promijeniti politiku, a ne samo ljude. Mi danas živimo u ambijentu u kome se ljudi boje lopova, a ne lopovi ljudi. To se mora mijenjati i da bi Srpska uopšte opstala, ona ima obavezu da promijeni ovakvo stanje. Republika Srpska treba da, iz vladavine ljudi, pređe u vladavinu zakona“, poručio je Čavić iz Brčkog.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.