Arhiva

Projektom EU o arhitekturi totalitarnih režima 20 vijeka, brčanska željeznička stanica mapirana kao jedno od povjesnih značenja Bosne i Hercegovine

Brčko distrikt BiH u projektima prekogranične suradnje aktivno učestvuje kazao je Ilija Stojanović šef Ureda za europske integracije distrikta Brčko.

On je istakao da su već bili korisnici projekta koji s odnosio na obnovljive izvore bio mase u energetske svrhe, a riječ je o projektu „A,B,C,D Posavina“ gdje je Brčko učestvovao zajedno s nekoliko općina iz Republike Srpske i Federacije BiH i s hrvatske strane Vuovarsko-Srijemska Županija , i taj je program završen.

Trenutačno Brčko distrikt učestvuje u projektu transnacionalne suradnje, to je program koji obuhvata više zemalja Jugoistočne Europe , koji se odnosi na projekat iz oblasti turizma, a riječ je o arhitekturi totalitarnih režima 20 vijeka, kazao je Stojanović, i istakao da je brčanska željeznička stanica kroz taj projekat mapirana kao jedno od povjesnih značenja Bosne i Hercegovine.

Distrikt Brčko je aplicirao za još jedan projekt prekogranične suradnje u okviru programa Hrvatska –BiH, zajedno s gradom Bijeljina iz BiH, a s strane Hrvatske to je općina Drenovci.

Za razliku od drugih komponenata instrumenta predpristupne pomoći IPA , projekt prekogranične suradnje obuhvata mnogo manji iznos financijskih sredstava i nije toliko značajna kao programi koji obuhvata IPA , ali ima veći značaj kada je u pitanju povezivanje regija , a stavlja se i fokus na nevladine organizacije u cilju dobre prekogranične suradnje, naveo je Stojanović.

Kada je u pitanju IPA program 2014 -2020 godina europsko povjerenstvo je BiH dalo dva nova uvjeta, mehanizam koordiniranja i postojanje sektorskih strategija, jer je cijeli program 2014-2020 baziran na sektorskom pristupu.

Usaglašenih sektorskih strategija u BiH je jako malo , kaže Stojanović, i o tome se vode razgovori .Za razliku od drugih zemalja koje koriste programe IPA koji su već otpočeli program programiranja na vrijeme, kod nas postoje određeni politički uvjeti koji još nisu ispunjeni , i mi smo stavljeni na stend baj , a i ako se neki od uvjeta sada i ispune, ostaje pitanje može li se sve vremenski   i operativno sustići, naglasio je Stojanović.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button