Brčko

Dan nezavisnosti BiH u Brčkom: Referendum istorijski neizbježan, legalan, legitiman i demokratski čin

Nizom manifestacija tokom cijelog dana, do kasnih večernjih sati, juče je i u Brčkom obilježen Dan nezavisnosti BiH. Centralne manifestacije su bile okupljanje više hiljada građana u samom središtu Brčkog, te Svečana akademija u prepunoj sali gradskog Doma kulture, na kojoj su se obratili Haris Zahiragić, te profesor dr Šaćir Filandra, koji je između ostalog naglasio da je u aktuelnom političkom trenutku, prije 28 godina, referendum bio jedino moguće rješenje.

“Referendumom je BiH, prvi put postala nezavisna i međunarodno priznata država u pravnom smislu. Referendum je bio legalan, legitiman i demokratski na kojem je glasalo 63,6 posto građana, od čega se 99,7 posto izjasnilo za nezavisnu suverenu BiH, državu ravnopravnih građana koji u njoj žive“, rekao je Filandra. Govoreći pred više hiljada okupljenih Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, je naglasio da svaki dio BiH pripada svim njenim građanima, i zbog toga ne dolazi u obzir nikakva secesija države.

Potpredsjednik  skupštine Distrikta Ivo Filipović izrazio je zadovoljstvo što se i na ovaj način potvrđuje opredjeljenost za očuvanje BiH, dok je predsjednik brčanskog Parlamenta Esed Kadrić, pozvao sve u Distriktu da jačaju BiH.

„Aktuelni politički narativ koji kontinuirano osporava, negira i obezvrijeđuje državu Bosnu i Hercegovinu i njenu nezavisnost, ukazujući da treba doći do secesije je praktično dodatno motivirao sve one koji vole ovu zemlju da se u Brčkom, na ovaj način, obilježi Dan nezavisnosti. Time pokazujemo da su uzaludni pokušaji destabilizacije države i ujedno pozivamo i one koji malo manje vole BiH, da nam se pridruže, kako bi zajednički gradili njen prosperitet, za generacije koje dolaze bez obzira iz koje su etničke grupe“, rekao je Kadrić.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button