RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Danas 29. put podsjećanje na nedužno stradale civile u Brčkom

Članovi Udruženja porodica nestalih nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata Distrikta, zajedno sa Udruženjem logoraša i zlostavljanih žena, obilježavajući četvrti maj 1992., kada su u samoj gradskoj jezgri pobijeni nedužni civili, još jednom su iskazali svoje nezadovoljstvo činjenicom da ni 29 godina, nakon zločina, krivci nisu procesuirani i kažnjeni.

„Gotovo svaku veče, ovih 29 godina, sanjam svog sina koga su ubili ovdje u Brčkom, a imao je svega 22 godine i ni za šta nije bio kriv. Sada, šta mi drugo ostaje, već da se nadam da će zločinci biti kažnjeni“, riječi su Brčanke Anđelke Arnautović.

Sve manje vjere u brčansko, ali i Tužilaštvo BiH, da će biti procesuirane ubice 19 civila, imaju i u Udruženjima nestalih nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata.

„Ponavljamo, evo punih 29 godina, zahtjev da se privedu licu pravde počinioci ovog zločina, no to se još nije desilo i nismo sigurni kad i hoće li se to uopšte idesiti“, naglašava predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka- Brčko Ramiz Ahmetović.

Marin Brkić iz istoimenog udruženja Hrvata još je kategoričnij.

„Kad bismo napravili jednu mapu stradanja u Brčkom vidjeli bismo koliko teških i strašnih zločina je načinjeno nad Hrvatima i Bošnjacima u Brčkom. Po mom mišljenju, ključni kriivac što se zločinci ne procesuiraju je ovdašnje Tužilaštvo i mi iz udruga od Tužilaštva nemamo nikakve koristi“, naglasio je Brkić.

Gotovo identično razmišljanje imaju i u Udruženju brčanskih logoraša.

„Osim što za 29 godina nisu razotkriveni počinioci ovog zločina – što je sramota, takođe je nedopustivo da mi logoraši u Brčkom, za sve patnje koje smo proživjeli, nemamo ni minimalnu novčanu naknadu“, akcentirao je u ime logoraša predsjednik, Amir Didić.

Posebno teško nekažnjavanje zločinaca podnose u brčanskom Udruženju žena žrtava seksualnog nasilja, gdje smatraju da su zločinci davno trebali biti privedeni licu pravde.

„Prisjećanje na zločine koji su vršeni je, svaki put, traumatično. To se posebno odnosi na neke naše članice koje  na ulicama Brčkog i danas susreću zločince koji su ih silovali“, rekla je članica ovog udruženja, Munevera Čavalić.

Brčanski čelnici vlasti, Bošnjaci i Hrvati, takođe nisu zadovoljni radom Tužilaštva ni u ovom predmetu ratnih zločina.

„Žalosno je da ni nakon gotovo tri decenije od zločina, nalogodavci i izvršioci nisu procesuirani. Da situacija bude još teža, mi još uvijek nismo ni na tragu, da privedemo pravdi i osudimo počinioce. Podsjećam da je ubistvo svakog nedužnog čovjeka strašno, a ovdje je ubijeno puno nedužnih civila“, naglasio je dopredsjednik brčanskog Parlamenta, Ivo Filipović.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić, prilikom današnjeg obilaska stratišta i polaganja vijenaca, je prije svega istakao da se ovakvim obilježavanjima stradanja nedužnih, upućuje i poruka nadležnima da će se i dalje insistirati na razotkrivanju i kažnjavanju nalogodavaca i izvršilaca i ovog zločina.

“Kao što smo to uradili i 30. aprila na mostu, tako smo i danas ovdje došli još jednom ukazati na mjesta gdje su ubijeni nedužni civili u središtu Brčkog, te da nanovo insistiramo da nadležne institucije imaju procesuirati ratne zločince, koji još uvjek nisu izvedeni pred lice pravde, te time nisu stvorene pretpostavke da možemo istinski graditi zdrave temelje kao osnovu za jednu mirniju i stabilniju budućnost novim naraštajima koji žive u ovom gradu. Upravo iz tog razloga je jako važno da na temeljima istine i pravde, pozicioniramo našu budućnost“, istakao je gradonačelnik Kadrić.

Stoga je, apostrofirao je Kadrić, i ovaj izlazak građana Distrikta na ova stratišta, u stvari, podsjećanje na te zločine, kao i podsjećanje da zločinci nisu kažnjeni. On smatra da se time daje i vlastiti doprinos u pravcu zadovoljenja istine i pravde, te očekivanja, posebno porodica nevino ubijenih civila.

Inače, sutra će biti učen tevhid pred duše nedužno stradalih civila 1992. godine u Brčkom, u džamiji na Ivicima, te na istom lokalitetu položeno cvijeće unutar Memorijalnog centra Bošnjačkih civilnih žrtava rata, a prisjećanje na dane stradanja nedužnih civila završava se u petak u brčanskoj Luci obilježavanjem „Dana logoraša“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Педесет година од освећења цркве у Српској Варoши

Vladimir Matijević

U Brčkom ni danas nema zaraženih virusom korona

Radio Brčko

Neiskorišteni vodovodni kapaciteti u Distriktu

Mirsad Arnautović