RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Danas održani štrajkovi upozorenja u JP “Komunalno Brčko” i RNU “Radio Brčko”

Danas je jednosatni štrajk upozorenja održan u  Javnom preduzeću “Komunalno Brčko”, koje broji oko 500 zasposlenih. U popodnevnim sastima štrajk upozorenja održali su i uposlenici RNU “Radio Brčko”.

Predsjednik Sindikata JP “Komunalno Brčko” Zoran Gajić rekao je da su njihovi zahtjevi u skladu sa zaključcima Sindikata Brčko distrikta, a to su: povećanje plate svim zaposlenim linearno u iznosu od 250 KM, povećanje toplog obroka u iznosu od jedan posto u visini prosječne plate u Brčko distriktu, uvođenje regresa, naknada za prijevoz i konačno usvajanje Opšteg kolektivnog ugovora kojeg u Bosni i Hercegovini još jedino nemaju radnici Brčkog.

Zoran Gajić

Gajić je kazao da će ukoliko budući pregovori sa nadležnima ne urode plodom, štrajk postati generalni, a u preduzeću će raditi samo neophodni nivoi pružanja usluga građanima.

Podršku štrajku upozorenja radnika JP “Komunalno Brčko” dao je i Igor Babić, predsjednik Sindikata Brčko distrikta. On je napomenuo da se zahtjevi štrajkača iz JP “Komunalno Brčko” u principu ne razlikuju od ostalih javnih institucija koje su, ili već iskazale svoje nezadovljstvo, ili se u narednim danima spremaju to učiniti putem protesta.

Igor Babić

Babić je dodao da su prava brčanskih radnika zagarantovana Zakonom o radu, te pozvao nadležne, Vladu i Skupštinu Brčko distrikta BiH, da pronađu rješenje za izlaz iz ove situacije.

U popodnevnim satima štrajk upozorenja održali su i uposlenici RNU “Radio Brčko”. Predsjednik Sindikata Radio Brčkog Predrag Kojić kazao je da je ovaj štrajk usmjeren prema poslodavcu, a zahtjevi su: linearno povećanje plate svim zaposlenima u Radiju od 250 KM, isplata jednokratne novčane pomoći u visini jedne prosječne neto plate u Brčko distriktu, uvođenje regresa u visini od 50 posto iznosa prosječne plate u Distriktu, topli obrok u visini od jedan posto prosječne plate u Brčko distriktu, kao i plaćanje troškova prijevoza.

Kojić je napomenuo da su svi ovi radnički zahtjevi već odavno ispunjeni u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, tako da je po njemu, došlo vrijeme da se ista radnička prava počnu primjenjivati i u Brčko distriktu BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.