RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Danas se obilježava Međunarodni dan rijetkih bolesti

Međunarodni dan rijetkih bolesti se obilježava 28. februara, od 2008. godine.

Osnovan je na inicijativu Evropskog udruženja za rijetke bolesti.

Termin „rijetke bolesti“ odnosi se na široku i heterogenu grupu bolesti, koje su uglavnom genetskog ili kongenitalnog porijekla, progresivnog hroničnog, polisistemskog ispoljavanja.

Rijetke bolesti bilježe veoma nisku učestalost u općoj populaciji.

Rijetka bolest se definiše kao bolest koja se javlja kod manje od pet osoba na 10.000 stanovnika, odnosno od 1 na 2.000 ljudi.

Unutar same grupe rijetkih bolesti, postoje i one koje su “vrlo rijetke”, te pogađaju jednu osobu na 100.000 stanovnika ili čak i manje.

Od svih bolesti koje spadaju u kategoriju rijetkih, samo nekoliko stotina ima bilo kakav tretman.

Tristo milliona ljudi u svijetu je pogođeno rijetkim bolestima.

U Evropi oko 25 do 30 miliona oboljelih od rijetkih bolesti, što je 6% i 8% cjelokupne evropske populacije.

Zajednički problemi koje imaju svi pacijenti sa retkim bolestima su: nedostupnost odgovarajućih dijagnoza, kvalitetnih informacija i naučno zasnovanog znanja o rijetkim bolestima, nedostatak odgovarajuće zdravstvene njege, nepostojanje usko specijaliziranih stručnjaka, kao i poteškoće i nejednakost u pristupu medicinskom sredstvima i stručnjacima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.