RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Direkcija za financije Brčko distrikta ; rebalans Proračuna do 20. lipnja

Vlada distrikta Brčko BiH je zajedno s Direkcijom za financije dstrikta Brčko pokrenula izradu rebalansa Proračuna za ovu godinu iz više razloga , prevashodno zbog  poplava na našem području, kako bi se stanovništvu koje je ugroženo poplavama omogućio barem donekle normalan život , kazao je direktor Direkcije za financije Brčko distrikta BiH Mato Lučić.

On je kazao da su analizirali proračun za ovu godinu te pronašli neke rezerve koji bi mogli rebalansirati u navedene svrhe , a radi se o nekih 6 milijuna maraka, kaže Lučić.

„ Danas smo pokrenuli analizu svih kapitalnih projekata kako se vode u Zakonu o Proračunu za ovu i prethodne dvije godine , i mislimo da ima projekata koje se mogu rebalansom preusmjeriti na potrebe oko poplava“ kaže Lučić. Postoji potreba iznalaženja još oko 1, 8 milijuna maraka za angažiranje praktikanata u javnom i realnom sektoru,zatim poticajima u gospodarstvu s oko 1,7 milijuna maraka. Potreba je iznaći sredstva i za sudske presude i izvansudska poravnjanja, zatim sudskih izvršinih riješenja, pa je tu planirano oko 1,5 milijuna maraka.

Očekujemo da će rebalans biti gotov 20.ovog mjeseca , kako bi bi ga Skupština mogla potvrditi , kako bi se s početkom idućeg mjeseca moglo i djelovati.

Lučić je u ime Direkcije za financije Brčko distrikta vršio pregovore oko kredita Bosni i hercegovini s Svjetskom bankom u iznosu 100 milijuna dolara po povoljnim uvjetima ,s rokom otplate 25 godina, grejs periodom od 5 godina i kamatnom stopom 1,25%., i izvjesno je da će mo mi iz distrikta participirati u aranžmanu s oko 5 milijuna dolara, a treba da participiramo i u dopunskom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom MMF-om u iznosu 85 milijuna eura, stim u svezi vode se pregovori s entitetima i distriktom oko koeficijenta učešća, i nadamo se da će mo ostvariti dobar udio u tom atanžmanu.

Kada se sve sublimira mogli bi stvoriti potencijalnih nekih 20-ak milijuna kako bi reagirali na situaciju koja je pogodila distrikt kako bi se život vratio u nekakvu normalu , kazao je Lučić.

On je još kazao da se traže uštede na svim razinama i na tekućem i na kapitalnom kako bi se stvorio jedan dovoljan okvir za djelovanje na situaciju u kojoj smo se našli.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.