RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Doktorima rok do 01. siječnja 2016. godine

Vlada distrikta Brčko je, na današnoj sjednici, odobrila nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti  Brčko distrikta BiH.

Ranije su donesene smjernice za izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima je bilo omogućeno da predstojnik Odjela za zdravstvo može angažirati stručnjake sa strane kao pomoć sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti.

“Na ovoj sjednici je bilo dosta rasprave oko zakona”, kazala je Anđa Nikolić, pročelnica Odjela za zdravstvo u Vladi distrikta Brčko BiH i istakla da je “prihvaćeno da pročelnik Odjela, uz suglasnost vlade, može da angažira stručnjake sa strane za obavljanje tercijarne zdravstvene zaštite, kao pomoć sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti”.

Drugi dio izmjene zakona se odnosi na uvođenje licenci zdravstvenim djelatnicima, odnosno ljekarima, koji su ovom izmjenom obvezni pribaviti jednu od licenci, je li od Republike Srpske ili neku od županijskih, odnosno kantonalnih.

Nikolić kaže da je 01.01. 2016. godine rok do kada ljekari moraju oformiti Komoru Brčko distrikta i da uzmu licence Komore Brčko distrikta.

Na sjednici je usvojena i Odluka o programu utroška sredstava za reguliranje potreba obitelji poginulih i nestalih osoba srpske populacije na području distrikta Brčko u visini od 100.000 KM, zatim program rada  Vlade, kao i Odluka o zaštiti divljači u Brčko distriktu BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.