RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Dolazak djece s Kosova i Metohije u RS i Brčko distrikt odgođen za kolovoz

Dolazak djece s Kosova i Metohije u Republiku Srpsku i Brčko, koji je bio planiran za lipanj, za sada je zbog epidemije koronavirusa, odgođen za 21. i 22. kolovoz, rekao je danas predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov. Dodao je kako je u Brčkom trebao biti centralni doček 1.100 djece sa Kosova i Metohije.

„Čekamo razvoj situacije. Radit ćemo onako kako je najbolje za djecu. Ako ne uspijemo ove, iduće godine hoćemo sigurno i nećemo prekidati projekat”, rekao je Arlov novinarima u Brčkom“, kazao je Arlov.

Predsjednik SPKD Prosvjeta Brčko Dragan Tomić ovom prilikom je kazao da obitelji koje su se ranije prijavile da budu domaćini mališanima s Kosova i Metohije, više informacija mogu dobiti u prostorijama Prosvjete.

„Prijava roditelja koja je bila počela u drugom mjesecu prekinuta je vanrednim stanjem tako da mogu sad slobodno ponovno pozvati naše sugrađane da ako žele ponovno se prijave da budu porodice domaćini djeci s Kosova i Metohije, eventualno u augustu; slobodno da dođu u naše prostorije radnim danima od osam do 14 sati, da se prijave i ostave svoje podatke“, rekao je Tomić.

Arlov je ovom prilikom napomenuo i da je od 1. do 31. svibnja aktivan humaniratrni broj 1412 za pomoć u izgradnji Dnevnog centra „Podrži me – 9. januar“ u Kosovskoj Mitrovici za 144 djece i mladih s poteškoćama u razvoju. Za izgradnju ovog centra čija je ukupna vrijednost 280.000 eura, potrebno je prikupiti još 100.000.

„Otvorili smo humanitarnu akciju i pozivamo sve humane ljude da pozovu 1412 do 31.maja i na taj način doniraju po jednu marku i tako učine još jedno humano djelo za one kojima je potrebno. U ovom mjesecu do danas smo skupili oko 14.000 poziva na 1412“, ističe Arlov.

U pripremi je i knjiga o humanosti za Kosovo i Metohiju autora Slavka Basare, uglednog publicista i novinara, a koju ove godine planira izdati Odbor u suradnji sa izdavačkom kućom „Rad“ i SPKD „Prosvjeta“ Brčko kao suizdavačem.

„Mi smo u taj jedan projekt pisanja knjige koja treba da bude svjedočanstvo svih tih odlazaka i humanitarnog djelovanja RS-a prema Kosovu i Metohiji željeli da između korica stavimo sve ono što se dešavalo u posljednjih 12 godina. Već tri i pol godine intenzivno radimo na ovom obimnom projektu“, rekao je Basara.

Knjiga će javnosti biti predstavljena do kraja tekuće godine, a među njezinim koricama jedno posebno poglavlje bit će posvećeno i Brčko distriktu.

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Изведена монодрама “На Дрини ћуприја” пред брчанском публиком

Anđelka Đurić

U SPKD “Prosvjeta” obilježen Dan materinskog jezika

Sandra Živković

Brčko: Održana večer poezije posvećena 150. godišnjici rođenja Jovana Dučića

Sandra Živković