RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Domić: Jezera na poljima ukazuju da su štete od poplave ogromne

Gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić obišao je danas područja koja su pretrpjela najveću štetu usljed poplave. Najteža situacija bila je u Brki a trenutno su najviše ugrožena naselja od Vukšića do Jagodnjaka. Sava u Vučilovcu također je nanijela štetu poljoprivrednicima i ugrozila nekoliko kuća.

Analizirajući trenutno stanje na poplavljenom području gradonačelnik Domić je kazao da su uočeni propusti iz prošlosti zbog čega danas trpimo plavne probleme koje treba hitno rješavati. Također je evidentno da su štete na poplavljenom području velike, ali se još ne može precizno govoriti o visini štete, kazao je Domić.

„Sve sporne točke ćemo evidentirati i pokušati u kratkom vremenskom periodu otkloniti. U prvom redu na infrastrukturi koja je građena u prošlom vremenskom periodu i koja je pravila umjetne brane na tokovima rijeka. Također se mora raditi na održavanju riječnih i kanalskih korita, te izgradnji lateralnih kanala“, kazao je gradonačelnik Domić.

domic na poplavi 3

U Brki je vodni val istoimene rijeke ugrozio veliki broj kuća. Mještani su ogorčeni, ponajprije na činjenicu da su naručitelj radova i izvođač gradnje takozvane Malezijske ceste zaboravili uplanirati i zgraditi propune kanale ispod te obilaznice oko sela, što sada stvara prepreku za odvodnju.

Kemal Tursunović u Brki ima privatnu firmu i trpi štete svaki put kada se Brka izlije. On smatra da je potrebno radikalno proširiti riječna korita kako bi se onemogućilo izlivanje vode u dvorišta i kuće.

„Količina vode koja kreće sa planinskog dijela je normalno prevelika i nije nikakvo čudo što se ovo dešava i to će se dešavati i ubuduće. Međutim, štete koje se nanesu samom poplavom ja mislim da su puno veće nego što košta regulacija korita rijeke Brke u dužini od par kilometara“, prokomentirao je on.

Vučilovac trpi probleme zbog nedostatka dijela brane prema rijeci savi pa je i sada dvadesetak domaćinstava ugroženo. Mještani u ugroženom području su već iselili stoku na sigurno, kaže predsjednik mjesne zajednice Ljubiša Ostojić.

„Naš zahtjev prema Vladi i Skupštini je da urgentno saniraju stari nasip, za što su osigurana sredstva, i da se hitno odvoje novci za drugi dio izmuljavanja kanalske mreže. To je jedini spas. Štete ove koje će biti mještanima to ne može da podmiri ni jedan dio onoga što su oni uložili u sjetvu i bojimo se da ove godine ljudi ovo što imaju da će morati isprodati jer neće imati usjeve“, kaže Ostojić.

domic na poplavi 1

Najteže stanje ipak je napodručju sela Gornji i Donji Vukšić, Laništa i Jagodnjak. Trebat će još dugo vremena da se voda povuče s tog područja. Predsjednik Mjesne zajednice Vukšić, Ilija Babić, nam kazuje kako je u Nedjelju navečer stanje s poplavom bilo izuzetno dramatično jer je voda naglo nadolazila i plavila selo. Kaže da su kuće u pojedinim zaselcima Donjeg i Gornjeg Vukšića i preko pola metra pod vodom.

„Preko pedeset kuća je izravno ugroženo poplavom. Mještanima koji nisu napustili svoje poplavljene kuće smo čamcima dostavili pakete s hranom i vodom. Poručili su nam da su dobro“, kazuje Babić. Kao moguće rješenje problema za ta sela on smatra pojačavanje nasipa prema rijeci Tinji i produbljivanje riječnog korita.

Nadležne vladine službe su cijelo vrijeme prisutne na cijelom području koje je ugroženo poplavom i pomažu mještanima.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.