RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Службе брчанске Владе дјелују на поплављеним подручјима

Надлежни из неколико одјељења брчанске владе и служби у дистрикту, на челу са градоначелником Антом Домићем и његовим замјеником Еседом Кадрићем, данас су, након проглашења елементарне непогоде са нагласком на спашавање људи, животиња, стамбених објеката и успоставе саобраћаја, обишли поплављена подручја и угрожено становништво.

Том приликом је сагледано стање на терену у Вукшићу, Брки, Вучиловцу, Дренови, Јагодњаку, Доњој Скакави, Бијелој и Паланци. Према ријечима Уроша Војновића, шефа Одјељења за јавну безбједност у Влади дистрикта, екипе цивилне заштите су читав дан ангажоване на терену и указују помоћ угроженим становницима.

„Одјељење за пољопривреду на одређеним подручјима интервенише са механизацијом гдје се прокопавају канали, а ми обилазимо становнике, достављамо им неопходан материјал за заштиту од поплава и надолазеће воде, те им излазимо у сусрет у случају потребе за одласком код љекара или на друга мјеста“, рекао је Војновић.

С обзиром да су сви ресурси Владе дистрикта у погону, према ријечима Миће Симикића, шефа Пододјељења за заштиту и спашавање, мјештанима се доноси храна и вода, затим гумене чизме, а такође их чамцима посјећујемо, превозимо и указујемо помоћ.

„Јуче су потребу за помоћи највише имали мјештани једног дијела Брке, а данас су нам се највише обраћали становници Вукшића, Дренове, Вучиловца и Јагодњака. Екипе су се одазвале сваком позиву и пружили смо им помоћ. Вода се прелијева из села у село па и даље помно пратимо ситуацију како бисмо заштитили грађане“, рекао је Симикић.

Екипе Јавног здравства и Хигијенско-епидемиолошке службе обишле су данас сва поплављена подручја у јужном дијелу дистрикта и узели воду на хигијенску и бактериолошку анализу.

„Становницима је већ познато, али је неопходно поновити да не пију воду из локалних водовода. Кад се вода повуче, мјештани треба да очисте подручје око кућа и објеката, а онда ћемо урадити дезинфекцију“, рекла је, током обиласка терена, Мирјана Кузмановић, шефица Хигијенско епидемиолошке службе у Брчком.

Према последњим информацијама, водостај ријеке Саве у Шамцу је, у 15 часова, износио 649 центиметара, а и даље је у порасту. Надлежна одјељења брчанске Владе и службе у дистрикту су у стању приправности како би предузели све потребне мјере у циљу заштите људи, животиња и објеката.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

1 komentar

Elvir 07.05.2014. - 15:15 at 15:15

Kakvi ublehasi, pa to je strasno!

Kometari su zaključani.