RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Domić: Ne odustajemo od obrane Distrikta!

Brčanski gradonačelnik Anto Domić u javljanju za Radio Brčko u 20 sati iz Kopanica je izvjestio da je puno sela na području distrikta Brčko već poplavljeno. Vučilovac je već potopljen a voda okružuje Krepšić i Gorice. Helikopteri danas nisu uspjeli dovesti portifikacijske elemente na nasip u Kopanicama koji je uništen u dužini od sedamdesetak metara.

“Na moje uporno inzistiranje uspjeli smo se dogovoriti da sutra ipak imamo jedan helikopter na raspolaganju koji će nam prenijeti portifikacijske elemente i mega vreće sa pijeskom, te da sutra probamo napraviti improviziranu branu koja bi mogla spriječiti istjecanje vode iz Save. Sada pokušavamo nešto improvizirati sa stablima da bismo smanjili istjecanje vode iz Save. Tu smo na terenu, još rušimo stabla da bismo usporili tu vodu. Koliki ćemo uspjeh napraviti ne znam, ali neki učinak već imamo”, javio je gradonačelnik Domić.

On je poručio da će spasilačka služba cijelu noć evakuirati ljude iz ugroženog područja i zbrinjavati. Također će se do kasno u noć raditi na sanaciji nasipa. Pomažu i pripadnici Oružanih snaga BiH, a pridružili su se i predstavnici Županije posavske, u kojoj se i nalazi selo Kopanice. Na terenu je angažirana mehanizacija i strojevi i neumorno se radi.

Unatoč svim naporima, voda iz Save se još uvjek prelijeva u velikim količinama preko napuknutog nasipa i potapa sela od Kopanica do Gorica, kazao je Domić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.