RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Enterijer crkve Presvetog Srca Isusova u Brčkom na izložbi najboljih projekata iz BiH u Grazu

Projekt rekonstrukcije enterijera nacionalnog spomenika župne crkve Presvetog Srca Isusova u Brčkom, kojeg su projektirali arhitekti Juro Pranjić i Ana Bosankić, odabran je među samo 18 najboljih arhitektonskih projekata iz cijele Bosne i Hercegovine na tradicionalnoj izložbi Collegium artisticum 2018Arhitektura.

Izložba je premijerno otvorena u Sarajevu, a kako je riječ u putujućoj izložbi ona je u srijedu 7. februara predstavljena i brojnoj publici u Kući arhitekture – Haus der Architektur u Grazu u Austriji. Organizator izložbe u Grazu je HDA Graz i Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini. Izložba u Grazu ostaje otvorena do 22. februara.

Pored austrijske publike u Grazu izložbu je imala priliku vidjeti i Tuzla, Novi Sad, Mostar, Zenica, Banja Luka, Trebinje i Visoko.

Organizator ove tradicionalne izložbe je Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini.

Ove godine je od ukupno 57 pristiglih radova iz cijele BiH, internacionalni stručni žiri kojeg su činili – Idis Turato (Hrvatska), Tadej Glažar (Slovenija) i Christoph Hinterreiter (Austrija) je strogom selekcijom odabrao samo 18 projekata koji su predstavljeni na izložbi.         

Projekt rekonstrukcija enterijera župne crkve Presvetog Srca Isusova u Brčkom, koja je nacionalni spomenik BiH i djelo je arhitekte Karla Paržika, odabran je kao jedan od 5 najuspješnije realiziranih enterijera u cijeloj BiH.

Arhitekti ističu da su otvaranjem, osvjetljivanjem i pročišćenjem enterijera kreirali atmosferu prozračnosti, čistoće, otmjenosti i dostojanstva koje je prikladno ovom tipu objekata.

Jasnim kontrastom između novih elemenata rekonstrukcije i zaštićene izvorne arhitektonske kompozicije formirali su preduvjete da se zaštićeno dobro i umjetnine uopće mogu sagledati i valorizirati.     

Prostor su oslobodili i osuvremenili, dali mu novi, vjerodostojan i slobodan duh koji ne imitira istoricizam nego je ovovremen i sa jasnim odmakom od kopiranja pokazuje povijesnu slojevitost koju treba njegovati.

Projekt rekonstrukcije enterijera je samo dio cjelovitog projekta rekonstrukcije zaštićenog nacionalnog spomenika kompleksa crkve Presvetog Srca Isusova, Župne kuće i Vanjskog uređenja kompleksa.

Ovaj projekt je usvojen od Komisije za nacionalne spomenike, a prema njemu do sada je izveden dio rekonstrukcije crkve i dio vanjskog uređenja u suradnji sa bivšim župnikom vlč. Veselkom Župarićem.

Arhitekti ističu da više od dvije godine uopće nisu uključeni u radove koji se izvode na ovom značajnom i zaštićenom nacionalnom spomeniku, iako je međunarodna stručna javnost njihov projekt prepoznala kao iznimno vrijedan za cijelu Bosnu i Hercegovinu i ocijenila ga kao referentni primjer pozitivnog odnosa prema zaštićenom dobru.

Za očekivati je da se nakon ovako značajnog državnog i međunarodnog priznanja i preostali radovi na ovom zaštićenom kompleksu nastave prema usvojenom projektu nagrađenih autora.

Nakon projekta Kapele sv. Franje u Gornjem Vukšiću koji je odabran za izložbu prošle godine, a koju su također projektirali arhitekt Juro Pranjić i arhitektica Ana Bosankić, ovo je već drugi projekt iz Brčko Distrikta koji je izložen na ovoj jedinoj i najznačajnijoj selektivnoj izložbi najuspješnije arhitekture u BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom jedna osoba preminula od posljedica koronavirusa – novoregistrovanih nema 

Radio Brčko

Međunarodni Dan Roma obilježen i u Brčkom

Admir Kadrić

KK ”Lavovi”: Pobjeda predpionira protiv ”Feniksa”

Radio Brčko