RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Epidemiološka situacija u Distriktu povoljnija, nakon dužeg razdoblja nema novozaraženih

Polako slabi i treći val koronavirusa, što se može osjetiti po sve manjem broju novih slučajeva infekcije ovom bolešću. Naime, nakon dužeg razdoblja, danas na području Brčko distrikta nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze, a testirana su 103 uzorka. Sukladno padu broja novozaraženih, smanjuje se i broj hospitaliziranih pacijenata. Za razliku od situacije prije nekoliko mjeseci kada je na bolničkim krevetima u covid odjelima ležalo preko 140 pacijenata, danas ih je 19, od kojih je njih devet s dijagnosticiranom teškom kliničkom slikom.

Od početka pandemije koronavirusa na našim prostorima prošlo je 14 mjeseci, a za razliku od početnog straha koji je na početku bio sveprisutan, danas je, sudeći prema izjavama anketiranih građana, taj strah daleko manji.

„Ne bojim se koronavirusa. Mislim da se epidemiološka situacija popravila i da je stanje bolje“, „I zaboravila sam na koronu, nije to ono o čemu se prije pričalo“, „Stanje vjerojatno ide na bolje. Ja sam prebolovao koronu, srećom bez većih posljedica“, rekli su Brčaci.

S obzirom da se padom brojeva novozaraženih popuštaju mjere u svim cjelinama u BiH, za razliku od ostatka zemlje, u Distriktu je još uvijek na snazi policijski sat. Pitali smo građane što oni misle o tome.

„Mislim da ovakve mjere nisu potrebne, posebno policijski sat. Nije izvanredno stanje, nije ratno stanje, mislim da nema potrebe za ovime“, „Policijski sat je trebao davno biti ukinut, kao i ostale mjere. Nek’ narod radi, a tko oboli neka ide da se liječi. Ovako svi gubimo“, „Narod će postati depresivan, to će dovest do gorih problema“, kažu građani Distrikta.

Određeni anketirani Brčaci mišljenja su da je najbolje rješenje za izlazak iz nepovoljne situacije vezane uz koronavirus i vraćanje na „staro normalno“, personalno zalaganje, poštivanje propisanih mjera te imunizacija.

„Treba se cijepit’, to može spasiti čovječanstvo“, ističu.

Danas je u našoj zemlji zabilježeno samo 55 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 36 u Federaciji BiH te 19 u Republici Srpskoj.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Дистрикту регистрован први случај реинфекције корона вирусом

Radio Brčko

U Brčkom danas jedna osoba preminula od posljedica virusa korona, a registrovano 68 novih slučajeva zaraze

Radio Brčko

Erdoan najavio zatvaranje Turske od 29. aprila

Radio Brčko