RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Факултетске дипломе поново узбуркале Брчко

Још се није стишало задовољство студената и запослених наставника и сарадника са Европског универзитета у Брчком због пресељења у нове много условније просторе, а брчанску јавност је узбуркао пакет нешто тежи од пет килограма диплома издатих на овом и Интернационалном универзитету,који је поштом стигао из Министарства просвјете Републике Српске уз захтјев за њихову провјеру.

Министарство за образовање из Бања Луке је 30.маја затражило провјеру више од 100 диплома за особе које су дипломирале у Брчком, а запослени су као наставници у основним и средњим школама у Републици Српској.

Како незванично сазнајемо овај захтјев за провјеру диплома упућен је због бројних жалби директора основних и средњих школа из РС како се на конкурс за професоре математике и информатике,те информатике и рачунарства јављају лица која су у рекордно кратком року од два до шест мјесеци стекла диплому са професорским звањем, а да су претходно завршили потпуно друге факултете, као што су Машински, ДИФ, Правни, Саобраћајни..

Шеф Одјељења за образовање у Влади Брчко дистрикта БиХ др Момчило Пољић изјавио је да у овом Одјељењу не постоје ресурси за квалитетну провјеру диплома.

„Ја сам већ раније упутио допис Тужилаштвима БиХ и Брчко дистрикта БиХ, Инспекторатима Федерације БиХ и РС, брчанској Полицији и Ректорској конференцији БиХ да се укључе у расвјетљавање овог случаја. Такође, тражио сам да се испитају наводи сумње за почињена кривична дјела које сам у писму навео. До сада ме ни једна од поменутих институција није обавјестила да је било шта предузела“ рекао нам је др Пољић.

Коментаришући пристигли пакет у коме се налази око 100 диплома, шеф брчанског Одјељења за образовање Пољић каже да је убијеђен да је много више диплома стечено на нерегуларан начин.

„Тврдим да није у питању 100 већ 1.000 диплома и ни једна није регуларна. Сматрам да се све институције у БиХ морају укључити како бисмо стали на пут овој пошасти која ће нам нанијети непоправљиву штету, много већу од клизишта и поплава које су ових дана задесиле БиХ“ рекао нам је др Пољић.

Поред низа примједби које је Пољић упутио на више адреса захтијевајући реакцију државних органа, истиче се да је у комисијама за лиценцирање оба брчанска универзитета учествовао Шабан Нурић против кога се води истрага у Републици Српској и за кога је утврђено да је фалсификовао диплому.

Такође,у писму се подсјећа да је ректор Интернационалног универзитета пензионисани професор Велимир Сотировић, што је супротно закону.На Интернационалном немају ни једног професора из области здравствених наука а образују кадрове из ове области.

На истом универзитету,по налазу Инспекције за рад Брчко дистрикта БиХ,са пуним радним временом имају само два професора.

Сапуница о факултетским дипломама стеченим на приватним универзитетима у Брчком која дио становника Брчког забавља а дио узнемирава се наставља, као што се наставља и провјера диплома запослених у институцијама Брчко дистрикта. До сада је за више од 20 диплома утврђено да су фалсификоване. Према доступним информацијама још нико од оних који су на основу тих диплома зарађивали простојне плате није обештетио Брчко дистрикт за незаконито стечени новац.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.