RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Zaprašivanje komaraca najvjerovatnije počinje u ponedjeljak

Realizacija najavljene zajedničke akcije tri države zaprašivanja komaraca iz zraka u slivu rijeke Save moglo bi započeti u ponedjeljak, a tačan termin početka tretiranja komaraca na prostoru Distrikta vjerovatno će se znati sutra, izjavio je Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

„Pojavile su se nejasnoće oko insekticida koji će se primjenjivati, jer iako je odobreno njegovo korištenje u Hrvatskoj i EU, nije odobren za korištenje u jednom od entiteta u BiH. Sukladno tomu jutros na nastavku vanredne sjednice odobrili smo njegovo korištenje na prostoru Brčko distrikta“, dodao je Domić.

Prema njegovim riječima službama u Hrvatsku su proslijeđene mape obuhvata špricanja, a zatraženo je da se tretira 25.000 hektara površine u slivu rijeke Save, Brke, Tinje i Zovičice.

Još je dodao da su avioni i gorivo donacija, dok će insekticide platiti Brčko distrikt BiH.

Na nastavku vanredne sjednice Vlade, radna skupina čiji je predsjednik zamjenik gradonačelnika Distrikta, zadužena je da do utorka proanalizira sve pristigle račune za nepredviđene troškove napravljene u vrijeme elementarne nepogode jer oni nisu jasno specificirani u budžetu, kako bi se mogli dostaviti na izvješće brčanskom Parlamentu, te bili plaćeni iz fonda rezervi.

„Ova radna skupina treba da provjeri da li je način i metodologija stvaranje obveze sukladna zakonu. Tijekom poplava uradili smo veliki dio poslova, prilikom kojih smo koristili veliki broj pojedinaca, tvrtki, nabavljali nužnu opremu i materijal. Ti računi i dalje stižu.“, istakao je Anto Domić, gradonačelnik Distrikta.

On je dodao da se iznos onoga što je angažovano po Zakonu o izvršenju budžeta, a vezano je za elementarnu nepogodu, kreće do oko 700.000 maraka, s tim da ovi računi još nisu konačni.

„Ima i nešto troškova koji su nastali kao plod ranije ugovorenih obveza po okvirnom sporazumu, a pojavili su se i neki računi koji ne spaduju u ovu oblast, jer za njih ima planirana budžetska stavka“, naglasio je Domić.

Prema njegovim riječima, Vlada Distritka je donijela zaključak da će svim firmama koje su se odrekle nadoknade za svoj rad i troškove u vrijeme poplava, Vlada platiti PDV.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.