Brčko

Federalni premijer Fadil Novalić sa saradnicima u Brčkom

Projekti poput autoceste Tuzla-Brčko-Orašje, elektrifikacije pruge od Tuzle preko Brčkog do Vinkovaca, kao i plinovoda iz Županje u Hrvatskoj, preko Orašja-Brčkog-Tuzle do Kladnja, bili su tema sastanka u Distriktu kome su, pored domaćina, prisustvovali gradonačelnik Tuzle, premijeri Posavskog i Tuzlanskog kantona te premijer Federacije BiH.

Pomenuti projekti veoma su važni za Distrikt i mi, znajući specifičnosti ovog područja, vodimo razgovore i sa Vladom Republike Srpske. Dogovoreni su konkretni rokovi za izradu projektne dokumentacije, a zajednčki sastanak sa nivoa države te oba entitetska premijera, biće vrlo brzo uprilčen u Distriktu“, kazao je gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić.

Kadrić je dodao da je izuzetno važno da Brčko s obje strane, i iz Županje, ali i iz pravca Bijeljine, će imati mogućnost spajanja na plinovode.

“Veoma je bitno da starta i elektrifikacija pruge Tuzla-Brčko-Vinkovci, što će jačati i razvoj brčanske Luke“, akcentirao je Kadrić.

Za gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića jako je važna brza cesta Tuzla-Brčko-Orašje, u pogledu otvaranja cijelog kantona.

„Bitna nam je elektrifikacija pruge do Vinkovaca, ali i činjenica da se više Tuzla ne pominje kao  mjesto gdje će biti skladišten plin“, naglasio je Imamović.

Premijer Posavskog kantona Đuro Topic je akcentirao da je za ovaj kanton izuzetno važna brza cesta koja će Orašje preko Brčkog kvalitetnije povezati sa Tuzlom.

„Naročito nam je drago da smo posredstvom Županje u prilici proslijediti plin za ovaj dio BiH, te smo spremni učiniti maksimum kako bi projekti čim prije zaživjeli“, istakao je Topić, premijer Posavskog kantona.

Kadrija Hodžić je iskazao zadovoljstvo što su danas prvi put utvrđeni i konkredtni rokovi za izradu projektne dokumentacije.

„O svemu ovome priča se već dvadeset godina, a sada smo konkretno dogovorili operativne poslove, što pokazuje da će projekti istinski biti realizovani”, istakao je Hodžić.

Federalni premijer Fadil Novalić je istakao da je sa resornim ministrima u Vladi Federacije te drugim saradnicima spreman posao započeti odmah nakon usvajanja budžeta Federacije BiH za narednu godinu.

„U ovom trenutku budžetom Federacije startno je predviđeno 165 miliona maraka, te će cijeli posao, što podrazuimjeva izradu projektne dokumentacije startovati odmah početkom godine, a aktivnosti vidljive na terenu, u drugoj polovini 2022. godine“,precizirao je Novalić.

Pored premijera Novalića, Topića, Hodžića i Imamovića sastanku su prisustvovali i federalni ministri prometa i komunikacija Denis Lasić, energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, koordinator Vlade FBiH za Brčko distrikt BiH Alija Osmanbašić, načelnik Općine Orašje Marijan Oršolić, te direktori JP „Autoceste“ FBiH Elmedin Voloder , JP „Željeznice“ FBiH Enis Džafić, BH Gasa Mihajlo Krmpotić i direktor BH Telecoma Sedin Kahriman.

Nakon sastanka, gradonačelnik Brčko distrikta BiH i premijer Federacije BiH otvorili su nove prostorije koordinatora Vlade FBiH za Brčko distrikt BiH u zgradi BH Telecoma u Brčkom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button