Brčko

Gastro veče u Gornjem Rahiću – Predstavljena baklava carica bosanske kuhinje

U organizaciji mjesne zajednice i Uduženja žena „Rahićka čaršija“ sinoć je u Gornjem Rahiću upriličen okrugli sto na temu „Bosanka sevdalinka i Bosanka kuhinja – zaštitni znak Bosne“.Na ovu temu govorio je prof. dr. Enes Kujundžić, stavivši poseban akcenat na značaj  baklave, kao zaštitnog znaka bosanske kuhinje, ali i potencijala, koji može biti izvozni brend i ovog područja.

„Ono na čemu ja najviše radim jeste utvrđivanje terminologije bosanskog kulinarstva i u ovom kontekstu do sada sam uspio da prikupim preko 800 termina iz tadicionalne bosanske gastronomije“, istakao je dr. Kujundžić.

U  ime Udruženja žena „Rahićka čaršija“ potpredsjednica Samira Mehić kaže da je ovakvo okupljanje veoma važno za očuvanje tradicije, ali i razmjenu iskustava, pa i kad je riječ o samom načinu pripremanja, prije svega baklave.

„I u spravljanju baklave ima više desetina načina pripreme, ali je ključno dobro pripremiti litar ključale vode sa kilogramom šećera, agdu, odnosno ono čime se jufka punjena orasima preliva“, naglasila je, odajući malu kulinarsku tajnu, Samira Mehić.

U ime organizatora okruglog stola, mjesne zajednice Gornji Rahić, predsjednik Zuhdija Karahmetović, akcentirao je na to da je ovaj skup, odnosno okrugli sto, samo početak  aktivnosti, koja bi trebala biti vidljiva već naredne godine. „Nastojat ćemo da iduće godine organizujemo manifestaciju pod nazivom „Gastro stol“, gdje bi uz one koji se bave pripremanjem tradicionalnih slanih i slatkih bosanskih jela radili i na njihovoj praktičnoj promoci, a time, na neki način, započeli i promociju našeg seoskog turizma“, naglasio je Karaahmetović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button