RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Gimnazijalci pokrenuli inicijativu za rješavanje zvučne signalizacije

Kroz ovogodišnji projekat „Građanin“koji se realizuje u sklopu predmeta „Demokratija i ljudska prava“, učenici trećeg razreda brčanske Gimnazije „Vaso Pelagić“, izabrali su da svojom inicijativom riješe problem zvučne signalizacije na raskrsnicama Distrikta, radi bolje bezbjednosti slijepih i slabovidnih osoba.

Lejla Mašić učenica Gimnazije, istakla je da je Brčko jedina sredina u okruženju koja nema zvučnu signalizaciju na semaforima.

„Situacija je zabrinjavajuća jer na brčanskim raskrsnicama ne postoji nikakav indikator koji bi slijepim i slabovidnim osobama ukazao da je bezbjedno preći ulicu, tako da se oni svakodnevno nalaze u životnoj opasnosti. Iz razgovora sa članovima udruženja u Sarajevu i Tuzli rečeno nam je da je postavljanje zvučnih kutija na semaforima za njih značilo „novi život“i slobodno kretanje, što dovoljno govori koliko je to potrebno da se uradi i u našem gradu“, pojasnila je Mašić.

Ona je naglasila da postavljanje zvučnih kutija na semaforima nije investicija koja košta puno, s obzirom na značaj koji ima.

Učenica Olja Jovanović kazala je da za svoju inicijativu za postavljanje zvučnih kutija na semaforima, imaju podršku izvršne i zakonodavne vlasti, ali da je slijedeći korak prikupljanje potpisa građana, potrebnih da se izmjeni zakon i usvoji odluka, kako bi ova akcija pod motom„ Zvučni signal za sigurniji život“ bila i realizovala.

„Obavili smo razgovor sa poslanicima i gradonačelnikom, koji nam pružaju potpunu podršku. Gradonačelnik nam je rekao da je upoznat sa tim problemom, čije rješavanje, kako je kazao, nažalost nikako da dođe na red od aktuelnijih problema. Ali, naglasio je, da ukoliko podnesemo inicijativu vlasti i svim poslaničkim klubovima, da se taj problem može rješiti u roku od šest mjeseci, te da ne iziskuje velika novčana sredstva u odnosu na budžet koji naš grad ima“, rekla je Jovanović.

Prema njenim riječima, zvučne kutije prema ovom projektu bi bile postavljene na postojećim semaforima na raskrsnicama kod gradskog parka, bolnice i opštine, dok bi se na raskrsnici u blizini Udruženja slijepih i slabovidnih osoba trebao postaviti i semafor, naravno sa zvučnom kutijom, jer ga sada nema.

Na kraju, učenice Lejla i Olja apelovale su na sve građane da se odazovu potpisivanju peticije koje će bit organizovano poslije predstojećih blagdana, te na taj način daju svoj doprinos rješavanju ovog problema.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.