Arhiva

Oko 2000 osobnih dokumenata čeka na preuzimanje

Odjel za javni registar – Pododjel za osobna dokumenta, zbog ogromnog broja urađenih, a nepreuzetih osobnih iskaznica oko 2000,  pokrenuo je  inicijativu pozivanja građana telefonskim ili pismenim putem kako bi isti došli u prostorije Pododjela za osobna dokumenta i  preuzeli dokumente.

Mato Itrić v.d. Predstojnika Odjela za Javni registar u vladi distrikta Brčko je kazao da za te iskaznice građani blagovremeno podnjeli zahtjev, ima i onih od prije nekoliko godina , a ni do dan danas ih  nisu preuzeli.

On je kazao da je do sada odziv ovih građana jako mali oko 10%.U većini slučajeva  se ne uspije stupiti  u kontakt s osobom ,zbog navedenog telefonskog broja koji s ene koristi , a nakon pismene obavjesti  stigne povrat obavjesti u kojoj se navodi  da se dotična osoba ne nalazi na danoj adresi.

U  skladu s važećim zakonskim propisima Odjel poduzima dalje aktivnosti , te se  u dalju proceduru  uključi Policija koja vrši provjeru, a ako se doista utvrdi da se radi o fiktivnoj prijavi , onda poništavamo prebivalište i poništavamo sva dokumenta koji proizilaze nakon poništenja  prebivališta, kazao je Itrić.

Agencija za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH obavijestila je Odjel za javni registar Vlade Distrikta da na području Brčko Distrikta BiH trenutačno postoji preko 3000 vozila kojima je istekla registracija, a za koje građani nisu podnijeli zahtjev za odjavu.

Po važećem Pravilniku o registraciji vozila  građani su bili dužni odjaviti  vozilo  nakon mjesec dana od isteka registracije vozila,  i vratiti registarske pločice ,kaže Itrić.

U suradnji sa Policijom Brčko Distrikta BiH koja aktivno sudjeluje u provjerama neregistriranih vozila i njihovom isključivanju iz prometa.

Itrić  apelira na građane  kojima je istekla registracija vozila  da se odazovu pozivima Odjela za javni registar, izvrše odjavu svojih vozila i  vrate registarske pločice , kako bi izbjegli odrđene mjere , poput novčanih kazni i slično.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button