Brčko

Gorska služba spašavanja Brčko distrikta boravila na obuci na planini Visočici

Gorska služba spašavanja Brčko distritk BiH je proteklog vikenda nastavila sa obukama. Četiri naša pripadnika su boravila na obuci Zimskog naprednog tečaja na planini Visočici u organizaciji Gorske službe spašavanja Federacije BiH. Domaćin tečaja je bila Gorska služba spašavanja stanica Sarajevo, a na tečaju su učestvovale i  stanice iz Zenice, Visokog, Jajca, Bihaća, Mostara i dr. Obuka se nastavlja i naredna dva vikenda na Ponijerima kod Kaknja, te planini Prenj kod Mostara gdje će ujedno biti i završni dio zimskog tečaja sa spavanjem u bivku kojeg će učesnici tečajai sami da pripreme.

Pred sami kraj obuke u nedjelju 21.2.2021. godine dolazi dojava o planinaru koji je imao srčani udar na planini Visočici. Tim GSS-a kreće u pronalazak unesrećenog planinara, kojeg  ubrzo i pronalazi, te pristupa reanimaciji istog. Nažalost povrijeđeni planinar do dolaska ekipe hitne pomoći nije reanimiran, te doktor konstatuje smrt. U toku reanimacije pomenutog planinara dolazi dojava o drugoj nesreći na vrhu Vito, gdje se jedan planinar okliznuo i pao niz strminu. Odmah po dojavi GSS djeluje slanjem prvog tima da bi locirali unesrećenog. Odmah nakon prvog tima upućuju se još dva tima pripadnika GSS-a, a znajući o kakvom se terenu radi pozivaju se i Oružane snage BiH preko OKC-a Ministarstva sigurnosti BiH da upute helikopter na mjesto nesreće. Na mjesto nesreće stiže helikopter EUFOR-a i Oružanih snaga BiH, te pristupaju izvlačenju unesrećenog planinara, što je uveliko olakšalo posao pripadnicima GSS-a. Potvrdom da je unesrećeni preuzet helikopterom, ekipe GSS-a se vraćaju u bazu.

Svi pripadnici GSS-a se vraćaju živi i zdravi, te sretni što je povrijeđeni planinar spašen brzom reakcijom oružanih snaga BiH i EUFORA. Da nije bilo brze reakcije helikoptera izvlačenje i transport povrijeđenog planinara bi trajalo vjerovatno čitavu noć, zbog konfiguracije terena.

U obje ove akcije aktivno učešće su uzeli i pripadnici Gorske službe spašavanja Brčko distrikt BiH sa svim stanicama GSS Federacije BiH koje su bile na obuci, te pokazale veliki nivo znanja i spremnosti za timski  rad.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button