RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

BiH još uvijek nema Zakon o gorskoj službi spašavanja

Bosna i Hercegovina još uvijek nema Zakon o gorskoj službi spašavanja i zbog toga se ukazala potreba da se i na razini Brčko distrikta progovori o tome.

Načelnik stanice Gorske službe spašavanja Brčko distrikta Adnan Osmanović, u ime Gorske službe spašavanja Distikta, otvorio je to pitanje čije bi konkretno rješenje našlo uporište u vladinoj instituciji kao što je to slučaj u zemljama u susjedstvu.

„S Ministarstvom sigurnosti BiH pričalo se o donošenju ovog Zakona, međutim to još uvijek stagnira. Prioritetno nam je da se to riješi, zato što GSS-ovi država u okruženju prema zakonu djeluju pri Ministarstvu unutarnjih poslova te na taj način ostvaruju redovne dotacije za nabavku opreme i djelovanje“, rekao je Osmanović.

Brčanski GSS kao jedna od 600 nevladinih organizacija susreće se i s problemom nedostatka adekvatnih prostorija za rad te nedostatkom financija konkretno kada je u pitanju nabavka oprema.

„Trenutno djelujemo u prostoru od 12 kvadrata koji smo dobili na korištenje, te u njemu skladištimo svoju opremu, obavljamo sastanke i obuke. Financijska sredstva koja kao nevladina organizacija dobijemo od Vlade putem grantova koristimo za obuke, uniforme, osiguranja spasitelja te za potrebnu opremu koja je izrazito skupa“, ističe Osmanović.

No unatoč problemima s kojim se susreće, GSS aktivno djeluje u sustavu zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara, te za ovu godinu, pored redovnih aktivnosti, planira i prihvaćanje pet do deset novih članova i održavanje dodatnih obuka i edukacija.

Gorska služba spašavanja Brčko distrikta, osim s Odjelom za javnu sigurnost Vlade Distrikta, surađuje i s drugim gorskim službama spašavanja na entitetskom i državnom nivou te s GSS-ovima zemaljama iz okruženja. Trenutno broji oko 20 članova, od kojih je 15 završilo obuku za spasitelje, a petoro su pridruženi članovi koji GSS-u pomažu u raznim problemima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Gorska služba spašavanja Brčko distrikta boravila na obuci na planini Visočici

Radio Brčko

Gorska služba spašavanja Brčko distrikta sprovela dvije vježbe sa kolegama iz Hrvatske i BiH

Radio Brčko

Brčko: U stanici GSS-a proteklog vikenda uspješno održana obuka iz prve pomoći

Mirsad Zahirović