RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Gospina papučica

Aerodrom, magično zdanje. U vrijeme praznika aerodromi liče na svetilišta masovnog okupljanja. Razlikuje se od autobuskih i željezničkih stanica jer zbog cijena usluga prevoza, tu nikada nema probisvijeta nižeg ranga, skitnica, pijanica i sličnih. Ljube se dobri, loši, zli kao u staroj pjesmi. Neko se rastaje u suzama, poneko s osmjehom jer se tamo negdje očekuje nečiji zagrljaj ili srećan početak koga je život obećao. Pred ulazak u avion, nađe se vremena za obilazak butika i mirisanje parfema.

Carstvo kozmetike je na centralnom mjestu i svi nešto nađu za sebe, a ako ne kupe,  bar probaju. Promiču posade raznih avio – kompanija. Svako od njih, a obično idu u grupi od pet do šest osoba, vuče mali kofer na točkovima. Elegantnim hodom u veličanstvenim uniformama, najčešće tamnoplavim, odlaze hodnikom u avion da zagrle nebo i kao sve ptice nestanu u plavom svodu.

Svaki sekund ćete, u toj  zgradi “regrutacije” putnika, sresti neku poznatu facu. Sa mnom na posljednjoj kontroli pred ulazak u avion, Dragan Bjelogrlić i njegova supruga.

Sjetih se da sam sama sebi dala zadatak da ću, ako ikada vidim tog čovjeka, mu se pokloniti i reći hvala za remek – djelo koje je režirao.

U nekom pogodnom trenutku mu se obratim tako što se izvinim i predstavim. Začuđenom čovjeku jednostavno kratko objasnim šta želim.
– Gospodine Bjelogrliću, hoću da vam se zahvalim za Montevideo. Ne možete zamisliti koliko radosti i ljepote ste nam dali. Ta serija je čista ljubav u umjetnosti, esencija života. Velika je stvar usrećiti ljude. Šta je veće od želje koja se ispuni u takvoj plemenitosti zajedništva kao što smo vidjeli u toj seriji?!

On odahnu kad je shvatio da ne tražim intervju, kroz osmjeh se zahvali i nastavi hodati prema ulazu u avion.

Moja obična, mala želja u Novoj godini je ispunjena.

Ništa ne donosi tako dobro osjećanje kao kad ljudima uputite riječi zahvalnosti, pohvale za njihovo djelo i date im do znanja da to što rade je nekoga usrećilo i učinilo veliku radost koja toliko nedostaje na planeti. Da nije djece, radost bi izumrla kao biljka “gospina papučica” u izobilju svega i svačega. Kad nestanu želje, one fine, svilenkaste, obične kao susreti s dragim bićima, šta će ostati od nas?

Novu godinu započnite s malim željama. Na najveći vrh se kreće iz podnožja brda. Ako na svom putu preskočite neki dio, on će evidentno nedostajati i vidjeće se falinka iz aviona.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dragana i Milena!

Radio Brčko

Poliranje sreće

Radio Brčko

Neda Kozomara objavila svoju prvu knjigu bajki “Ramonda i čarolije”

Suvad Alagić