Brčko

Brčaci smatraju da smo solidaran narod, spremni pomoći drugome u nevolji

Međunarodni dan ljudske solidarnosti, 20. decembar

Međunarodni dan ljudske solidarnosti, 20.decembar, obilježava se s ciljem razumijevanja i pružanja podrške slabijim i jačanja zajedništva. Ovaj datum izabrale su Ujedinjene nacije 2006. godine, kako bi istakle važnost solidarnosti svih ljudi, naročito prilikom borbe sa siromaštvom i glađu.

Solidarnost je ključna u borbi protiv siromaštva, a u borbu protiv siromaštva potrebno je da se uključe svi relevantni faktori. nJedan od njih je i Crveni krst, organizacija čije je jedno od osnovnih načela upravo pomaganje drugim ljudima, odnosno osobama u potrebi kojih je danas jako puno u BiH, pa tako i u Brčkom. Sekretar brčanskog Crvenog krsta, Denis Šehanović ističe da je solidarnost svih slojeva građana izražena najviše kada se desi neka prirodna nesreća, ali da isto tako ima ljudi kojima je svakodnevno potrebna pomoć.

„Nebriga o svojim bližnjim i okretanje glave od komšija i prijatelja još su uvijek sporadični slučajevi, tako da se može reći da ima jako puno solidarnosti. Pogotovo kada su neke masovne nesreće svi se uključuju i to pokazuje koliko je narod u BiH solidaran, ne samo u svojoj zemlji već i šire“, dodao je Šehanović.

Smatra da Brčko distrikt prednjači u odnosu na ostatak zemlje kada je u pitanju pružanje pomoći kategorijama stanovništva kojima je ona potrebna.

„Gledajući našu lokalnu zajednicu i koliko se sredstava izdvaja iz budžeta kroz socijalna davanja mislim da smo lideri kad se tiče pomoći stanoviništvu kroz socijalne sisteme“, rekao je.

Prema njegovim riječima pomoć ne mora da bude samo finansijska, tako da Crveni krst pruža i druge vidove pomoći.

„Ne mora da to bude isključivo kroz novac i materijalna davanja. Imamo i program gdje radimo podršku brige i njege o starima. To su načini gdje prošetate s njima, odete mu do trgovine ili apoteke kupiti šta treba, pomognete mu da se presvuče, pospremite mu kuću ili oko kuće. U svakom momentu i svakom domenu onog što čovjeku treba, mi možemo pomoći, pojasnio je Šehanović.

Pitali smo i građane Distrikta da li smo i koliko solidarni i da li je to dovoljno na današnjici kada imamo veliki broj siromašnih ljudi. Njihovi odgovori su da jesmo solidaran narod, onoliko koliko možemo, ali da možda može i više. Svi se slažu da treba pomoći drugima, onima najugroženijima, pa se možemo nadati da će i nama neko pomoći kada nam to bude bilo potrebno.

Šehanović je naglasio da oni koji žele pomoći nekome to mogu uraditi i sami, ukoliko nemaju povjerenja u nevladine organizacije ili nekoga drugog, te tako učiniti dobro djelo i na taj način i dalje širiti međuljudsku solidarnost.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!