RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: I Crveni krst tokom ljeta provodi niz aktivnosti

Crveni krst Brčko distrikta BiH i tokom ljeta provodi razne aktivnosti, a jedna od njih je i organizovanje tradicionalnog edukativnog kampa za mlade.

Sekretar Crvenog krsta Denis Šehanović istakao je da je planirano da ove godine kamp bude kombinacija podmlatka, mladih i onih koji će biti regrutovani za spasilačku jedinicu.

„Već je projekat upućen Vladi Distrikt i čekamo ishod jer smo imali ideju da ove godine pozovemo 10 sestrinskih organizacija iz okruženja sa kojima sarađujemo. Planiramo da kamp realizujemo u zadnjoj sedmici prije početka nove školske godine, a ideja je da kamp bude u sklopu našeg objekta koji koristimo za smještaj evakuisanog stanovništva u bescarinskoj zoni. Ako budemo imali goste onda ćemo imati i aktivnosti na vodi, zatim pretrage terena u planinskom dijelu i slične aktivnosti na teme koje, inače, provodi naša organizacija. Ideja je kroz projekat pozvati ukupno oko 50 učesnika, odnosno oko 18 van brčananskog Crvenog krsta”, pojasnio je Šehanović.

Ovaj edukativni kamp će trajati sigurno četiri dana, a ukoliko Crveni krst bude imao podršku i učesnike iz okruženja biće produžen na sedam dana.

Za realizaciju ovog kampa po dosadašnjem principu, Crveni krst izdvoji oko 3.500 maraka od svog redovnog granta. Međutim, Šehanović naglašava da bi bilo lijepo kapm proširiti ove godine, odnosno uzvratiti poziv nekim organizacijama čiji su i oni gosti na kampovima.

Pored ove aktivnosti, kako je dodao, Crveni krst i dalje radi sa Švicarskim crvenim krstom na jačanju kapaciteta u slučaju odgovora na katastrofe, dok su aktivnosti sa Crvenim krstom Federacije BiH i RS-a kada je riječ o ispomoći oko migrantske krize smanjene.

Također su u toku i pripreme za novu školsku godinu kada je riječ o prevozu školske djece sa posebnim potrebama, a u saradnji sa Odjelom za obrazovanje.

Pored navedenog i redovnih aktivnosti, Crveni krst je i dio Ljetne policijske škole koja će se održati krajem augusta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčaci smatraju da smo solidaran narod, spremni pomoći drugome u nevolji

Sanita Jerković Ibrahimović

Crveni krst Crne Gore poslao pomoć Bosni i Hercegovini

Radio Brčko

U prošloj godini kroz socijalno-humanitarni program Crveni krst izdvojio oko 85.000 maraka

Sanita Jerković Ibrahimović