RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Gradonačelnik Domić sastao se sa mještanima Novog naselja Ivici

Na poziv mještana Novog naselja iz Mjesne zajednice Ivici, gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. Anto Domić posjetio je danas sa suradnicima ovo naselje gdje se sastao s ljudima koji već duži niz godina imaju značajne probleme zbog neriješenih pitanja u svezi vodoopskrbe i kanalizacije te projekata na infrastrukturi. Stanovnike Novog naselja, od kojih su većina doseljenici na ovo područje iz drugih krajeva, navedeni problemi tište još od 2002. godine, a naselje trenutačno broji oko 140 kuća. Oni su gradonačelniku iznijeli niz problema sa kojima se od ranije susreću, a koji se tiču korištenja i raspodjele odobrenih proračunskih sredstava, izgradnje arterškog bunara, obilježavanja i davanja naziva ovom naseljenom mjestu, kao i međusobnog odnosa sa sumještanima iz Ivika. Njihovo je mišljenje da je kod formiranja mjesnih zajednica Novo naselje trebalo biti pripojeno Mjesnoj zajednici Grbavica umjesto MZ Ivici. Do sada obezbijeđena proračunska sredstva uložili su u istražnu bušotinu, koja po zakonskoj proceduri uz lokacijske uvjete prethodi glavnom projektu koji se trenutačno i radi na izgradnji arterškog bunara, kojim bi opskrbljivali mještane pitkom vodom.

Gradonačelnik Domić je saslušao njihove probleme te istaknuo da će sagledati sve tehničke mogućnosti i nastojati da promptno djeluje u pravcu osiguravanja vode za piće, s obzirom da je vodovod od njihovih domova udaljen oko 500 metara, dodajući da je najvažnije održati intenzitet djelovanja u bavljenju tim problemom. Tijekom sastanka nekoliko mještana je iskazalo spremnost da pomognu u obavljanju poslova čišćenja kuća i terena u Vučilovcu. Dr. Domić je dodao da je namjera Vlade da se ljudima koji su sada apsolutno poplavljeni u što je moguće kraćem roku započnu graditi kuće, kao i da će se nastojati da se obavljanje tih aktivnosti vrši uz pomoć sopstvenih snaga i stavljanjem u funkciju tvrtki iz Brčkog jer bi na takav način mogli angažirati više ljudi. Na ovome sastanku je uz gradonačelnika nazočila i predstojnica resornog Odjela za javne poslove Vlade Brčko Distrikta Svjetlana Čivčić i zastupnik u Skupštini Distrikta Boro Kojić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.