RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Gradonačelnik Milić: Sredstva za grantove preusmjeriti u privredu

U pripremi je dopuna Zakona o izvršenju budžeta Brčko Distrikta BiH za 2020. prema kojoj neće biti zastupničkih amandmana koji su se do sada odnosili na kapitalne investicije i grantove nevladinim organizacijama.

– Moram pohvaliti predstavnike političkih partija u Skupštini Brčko Distrikta BiH zbog odluke da prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu neće biti amandmana za izdvajanje sredstva za grantove. To je ono na čemu smo svi insistirali, a također, kada je riječ o sredstvima koja su se već našla u prijedlogu budžeta, zbog nemogućnosti bržeg djelovanja na pripremi budžeta koji bi trebalo da se nađe pred poslanicima u srijedu, biće donesena dopuna Zakona o izvršenju budžeta gdje će se zabraniti korištenje sredstava po tim stavkama. Najveći dio tih sredstava preusmjerit će se u privredu. Ponašat ćemo se odgovorno i ozbiljno i nakon okončanja borbe sa zdravstvenog aspekta se posvetiti privredi, na ozbiljan i konstruktivan način. Pratit ćemo entitete u svemu što budu preduzimali – izjavio je gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Siniša Milić na konferenciji za medije Kriznog stožera Brčko Distrikta BiH.

Odjel za privredu, sport i kulturu u suradnji s Privrednomkomorom, Udruženjem poslodavaca, Skupštinskom komisijom za ekonomsku djelatnost i Direkcijom za financije razmatra niz mjera.

-Ono što se spominje u entitetima je nešto što će se i u Brčko Distriktu preduzimati, od zahtjeva prema bankama za odgađanje isplate kredita za određeni period za privredu i građane, do eventualno isplate doprinosa za zaposlena lica čija je djelatnost pogođena uvedenim mjerama zbog koronavirusa – naveo je Milić.

Predloženi budžet Brčko Distrikta za 2020. godinu iznosi 256.239.993,00 KM, a krajnji rok za usvajanje ovog dokumenta je 31. ožujak, kada prestaje važiti Odluka o privremenom financiranju odjela i institucija Distrikta.

(Fena)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Parlament na sjednici 20. januara potvrđuje članove vlade i imenuje skupštinska tijela

Admir Kadrić

Budžet Brčko distrikta BiH za narednu godinu biće usvojen u prvoj polovini idućeg mjeseca

Admir Kadrić

Brčko: Rebalans budžeta u završnoj fazi

Admir Kadrić