RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Gradonačelnik Milić: Za procese u Distriktu odgovornost snosi i međunarodna zajednica

Čelnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta, uglavnom,  smatraju da je prilikom svog istupa supervizor za Brčko Majkl Skenlana, na sjednici Skupštine minule srijede, dobro  dijagnosticirao ključne probleme, te očekuju da zajedničkim naporima rade na njihovom otklanjanju.

„I sam sam insistirao na promjenama Zakona o budžetu, te kvalitetnijim i dinamičnijim procedurama za utrošak njegovog kapitalnog dijela, ali i na drugačijem pristupu kod dodjele grantovskih sredstava“, rekao je gradonačelnik Siniša Milić, komentarišući stav superevizora da u utrošku budžetskih sredstava ključno mjerilo nije opšti, odnosno javni interes građana.

Milić je dodao kako vjeruje da su Vlada i Skupština spremne za očekivane reforme, uz opasku da dio odgovornosti snosi i međunarodna zajednica.

„Ono što razlikuje Brčko od drugih u BiH je prije svega politički sistem, ali i organizacija vlasti na ovom području, a upravo u tome prilikom formiranja Distrikta i kod sačinjavanja Statuta međunarodna zajednica je imala ključnu ulogu. Tako da u svemu ovome, naravno odgovornost ima i međunarodna zajednica”, naglasio je Milić.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Milić posjetio Centar za registraciju građana za vakcinaciju

Sanita Jerković Ibrahimović

Брчко: Честитка предсједника и потпредсједника Скупштине поводом православног Божића

Radio Brčko

Brčko: Položen kamen temeljac za izgradnju obdaništa u naselju Ilićka

Sanita Jerković Ibrahimović

1 komentar

Rahman Šaćir 28.09.2019. - 08:49 at 08:49

Svi zakoni u Brčkom su donešeni u skladu sa Arbitražnom odlukom i Nalozima Supervizora , ali se ne primjenjuju jer nisu u skladu sa istim. Tako isto tvrde sudovi i Tužilaštvo Brčko distrikta da ni Ustav BiH i zakoni BiH nisu u skladu sa Arbitražnom odlukom i nalozima supervizora pa se ne mogu primjenjivati u Brčko distriktu. Pitamo Gradonačelnika koji to zakoni Brčko distrikta i BiH nisu u skladu sa Arbitražnom odlukom i nalozima Supervizora i kad su stavljeni van snage. Odnosno da li tvrdnja ambasadora PIC-a “Ustav postojeći zakoni i integritet državnih institucija moraju se u potpunosti poštovati.” Možda ovo ne važi za Brčko distrikt i sudstvo Distrikta. Ni Statut član 1 stav 4 nije u skladu sa Arbitražnom odlukom i nalozima Supervizora. Kako je to moguće?

Kometari su zaključani.