RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Supervizor Scanlan: Vrijeme je za intenziviranje aktivnosti kako bi Brčko postalo regionalno prometno čvorište

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan prisustvovao je danas sastanku zvaničnika Brčko Distrikta i predstavnika javnih preduzeća Autoceste Federacije BiH i Autoputevi Republike Srpske na kom se razgovaralo o budućoj trasi mreže autoputeva koja će prolaziti kroz Distrikt.

Supervizor je pozdravio angažman svih sudionika i još jednom istakao kako je važno da vlasti Brčko Distrikta ovog mjeseca donesu odluku o ovom pitanju, kako bi se moglo započeti s realizacijom ovog projekta od suštinskog značaja.

Iskorištavanje strateškog ekonomskog položaja Brčkog za kreiranje višemodalnog transportnog čvorišta – sa spojnicom autoputeva, rekonstrukcijom postojećeg mosta, te modernizacijom luke uz poboljšan željeznički i cestovni pristup – pretvorit će Distrikt u prioritetnu destinaciju za ulaganja povezanu s tržištima zemalja EU i Zapadnog Balkana.

Da bi se ovo realiziralo, moraju se ostvariti sve tri komponente. Dobra vijest je da su u toku aktivnosti na modernizaciji luke. Što se druge dvije komponente tiče, ovog mjeseca bi trebale biti donesene konačne odluke koje će omogućiti realizaciju ovih projekata.

Donošenje odluke o trasi mreže autoputeva kroz Brčko Distrikt je u nadležnosti vlasti Brčko Distrikta. Odluka o Sporazumu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Gunja-Brčko, koji je već usaglašen i parafiran, u nadležnosti je Vijeća ministara BiH. Vrijeme ističe.

Supervizor se u četvrtak sastao sa šefovima poslaničkih klubova stranaka SNSD-DEMOS, HDZ BiH i SDA i s njima razgovarao o usvajanju Zakona o državnoj službi, na proljeće ove godine. Supervizor će se u narednim sedmicama sastati sa svim poslaničkim klubovima i sa nezavisnim poslanicima kako bi s njima razgovarao na ovu temu.

Uspostava višemodalnog prometnog čvorišta i uvođenje reorganizirane, odgovorne državne službe okrenute ka pružanju zadovoljavajućih usluga, osigurat će da Distrikt ne bude samo primjer međuetničkog suživota, nego i primjer dobrog upravljanja i prosperiteta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Supervizor: Brčko poduzelo odlučan korak ka boljoj budućnosti ali ostaje još puno toga da se uradi

Radio Brčko

Gradonačelnik Milić: Za procese u Distriktu odgovornost snosi i međunarodna zajednica

Admir Kadrić

Brčko: Supervizor Scanlan prisustvovao Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 19. godišnjice Policije

Radio Brčko