RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Gradski vodovod bakteriološki ispravan i svi standardni duboki arterski bunari, osim česme Bogićević, Grbavica -Pljoštare i i Plazulje novo naselje

Higijensko epidemiološka situacija na području distrikta Brčko je stabilna, kazala je predstojnica Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Vladi distrikta Brčko Dr. Anđa Nikolić,  na današnjoj konferenciji za medije , upriličenoj nakon još jednog nastavka 27. izvanredne sjednice Vlade distrikta Brčko.

Ona je kazala da potencijalna opasnost još nije isključena , što zbog još poplavljenog terena , što zbog migracije stanovništva.

Epidemija je moguća , ali ekipe Javnog zdravlja u suradnji s higijensko epidemiološkom službom JZU rade maksimalno na terenu.

Što se tiče vode, gradski vodovod je bakteriološki ispravan, kao i ovi standardni duboki arterski bunari , izuzev česme Bogićević, Grbavica –Poljoštare te Plazulje novo naselje.

Što se tiče lokalnog vodovoda Štrepci, Zovik, Rašljani Gornja Skakava, Bijela i Brezovo Polje , voda nije za piće, s tim da u Bijeloj i OŠ Brezovo Polje, postoje postrojenja njemačkih skupina koji su došli s kompletnom labaratorijom za ispitivanje i prečišćavanje, i ta se voda dalje distribuira, naglasila je Dr. Nikolić.

Upitana da prokomentira gdje idu i kome se daju donirani lijekovi ona je pojasnila da sve donacije lijekova idu preko javne zdravstvene ustanove Brčko distrikta BiH.

Prema njenim riječima magistar farmacije JZU napravi specifikaciju  i vodi evidenciju svih lijekova koji su došli u humanitarnoj pomoći.

Ona je istakla da su lijekovi uskladišteni u bolničkoj ljekarni JZU, odakle se po potrebi distribuiraju u ambulantu u bivšoj vojarni, gdje je određena lokacija za preglede evakuiranog stanovništva.

Vlada Brčko distrikta ranije je donijela Odluku da svo evakuirano stanovništvo ima besplatno liječenje, s tim da moraju biti evidentirani u Crvenom križu/krstu Brčko distrita BiH.

Kada ljekar pregleda pacijenta , postavi dijagnozu i odredi terapiju , onda se vrši provjera nalazi li se osoba na listi Crvenog križa da je evakuiran , te se piše na poseban recept, koji se ovjerava pečatom Crvenog križa/krsta, što znači da ostatak, odnosno participiranje u plaćanju lijeka snosi Vlada distrikta Brčko. istakla je Dr. Nikolić.

Nikolićeva je još kazala da je jučer uputila hitnu suglasnost za uvoz lijekova iz Kazahstana , ali je da je riječ o donaciji na razini države BiH , dok mi u distriktu od te donacije dobivamo samo 5 posto.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.